Doživjeti Dalmaciju,
onako kakva je nekada bila, danas je poprilično teško. Većina kamenih kuća davno je srušena, a one koje još uvijek stoje su zaboravljene i zapuštene. No ipak, postoji jedno selo u kojem se može doživjeti pravi, stari duh Dalmacije kakav je nekada vladao tim područjem.

Solaris Beach Resort u Šibeniku, izgradio je tradicionalno kameno dalmatinsko selo na način kako je ono nekada izgledalo. Ovo kameno selo izgrađeno je na mjestu nekadašnjeg pravog dalmatinskog sela, a danas je u potpunosti u turističkoj funkciji. Ovaj najprepoznatljiviji Solarisov brand, svojim posjetiteljima otkriva jedan posve novi svijet, danas gotovo zaboravljen. Ovdje ćete upoznati dalmatinsku tradiciju, upoznati stare običaje i način života kakvim se nekada živjelo u Dalmaciji.

U stoljetnim mlinovima naučit ćete kako se nekada proizvodilo brašno te kako se pekao kruh ispod peke. U tkaonici će vam prikazat rad tkalačkog stana a imat ćete i prilike sami napraviti svoj suvenir. Za sve ljubitelje rakije tu je pecara u kojoj će vam prikazati način na koji se proizvodila rakija, a isto tako imat ćete prilike kušati neke od njih. Kako je maslina sastavni dio života svakog Dalmatinca, tako je ovdje izgrađena tradicionalna uljara u kojoj možete vidjeti kako je to nekada izgledalo kada se ulje proizvodilo prešanjem kamenim kotačem.

Tijekom ljetnih večeri svakodnevno se organiziraju prezentacije izrade suvenira, degustacije autohtonih vina šibenskog područja i mnoštvo etno programa. U tradicionalnim konobama uživa se u toplom domaćem kruhu ispod peke, domaćem pršutu i siru, mesnim, ribljim i vegetarijanskim receptima, a sve pripremljeno na tradicionalni način i tradicionalnim receptima. Svaku večer uljepšat će klapska pjesma. Ono što najviše fascinira je činjenica da se sve, naravno što se može, proizvodi u selu. Od povrća, rakije, džemova do vlastitog kruha.

Dalmatinsko selo može se razgledati te se nude i posebno vođene ture po cijeni od 6 eura po osobi, što i nije velika cijena za iskustvo koje ćete ovdje doživjeti.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju