Najčešće su to odredišta koja uistinu vrijedi posjetiti te koja će vas toliko očarati da ćete zaboraviti na sve njihove nedostatke.

Grand Bazaar, Istanbul
Može se reći da je Grand Bazaar, svjetski poznata tržnica u centru Istanbula, sinonim za gužvu. No, svakako je i mjesto koje ni za što ne smijete propustiti ako se nađete u Gradu na dva kontinenta. Radi se o jednoj od najstarijih, ali i najnapučenijih tržnica na svijetu. Izrađena je u 16. stoljeću, a čini je 61 uličica s više od 3000 trgovina. Grand Bazaar broji čak 29 000 zaposlenih trgovaca, a dnevno tržnicu obiđe nevjerojatnih 300 000 posjetitelja. No, čak i ako ne volite gužvu, kupnju na ovoj tržnici morate obaviti. Natkrivene uličice koje su od poda do stropa prekrivene proizvodima svih boja i mirisa jedinstven su doživljaj. Šetnjom po Grand Bazaaru u isto vrijeme kupujete, ali i upoznajete drugu kulturu.

Louvre, Pariz
Jedan od najvećih, ali i najpoznatijih muzeja na svijetu svakako je pariški Louvre. Nalazi se u samom središtu grada, a najpoznatije umjetničko djelo u muzeju je Da Vincijeva Mona Lisa. Louvre je već godinama na prvome mjestu po broju posjetitelja te svake godine sruši vlastiti rekord. U 2012. godini posjetilo ga je više od 10 milijuna posjetitelja, a zanimljivo je da više od pola njih bilo mlađe od 30 godina.

Astronomski sat, Prag
Astronomski sat Orloj jedna je od najvećih turističkih atrakcija Praga. Radi se o satu koji se nalazi na pročelju stare Gradske vijećnice na Staromestskom trgu. Napravljen je u 15. stoljeću, a njegova je specifičnost da ne mjeri samo vrijeme već i dane, mjesece, mjesečeve mijene, horoskop... Također, na svaki puni sat Orloj zvoni pri čemu se na njemu odvija prava mala predstava. Stoga se svakih sat vremena trg ispod sata napuni gomilom turista željnih proučavanja atrakcije koju ne smijete propustiti ako posjetite Prag.

Kip slobode, New York
Kip slobode jedan je od najpoznatijih spomenika u Sjedinjenim Američkim Državama i svjetski poznat simbol grada New Yorka. Kip je izgrađen u Parizu te je poklonjen SAD-u za stotu obljetnicu nezavisnosti. Od tada ponosno stoji na ušću rijeke Hudson u New Yorku kako bi zaželio dobrodošlicu svima koji dolaze u Ameriku. Zbog svojeg je simboličkog značenja 1984. dodan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi. Naravno, zbog svoje popularnosti svake godine privlači i velik broj turista.

Plava laguna, Island
Plava laguna naziv je najpoznatijeg termalnog izvora na Islandu koji je ujedno i jedna od najvećih turističkih atrakcija te zemlje. Radi se o velikom termalnom bazenu na otvorenom koji se nalazi na poluotoku u Dolini lave nedaleko glavnog grada Rejkjavika. Doživljaj u Plavoj laguni je uistinu jedinstven. Budući da je temperatura vode oko 40 stupnjeva, spa se može koristiti tijekom cijele godine iako je na otvorenom. Plavetnilo okruženo vulkanskim stijenama iz kojeg se diže veliki oblak pare neponovljiv je prizor. Upravo zato privlači velik broj ljudi koji se tamo žele opustiti i relaksirati. Ljekovite vode okružene prirodom Islanda dobitna su kombinacija za odmor pri čemu ni velika gužva ne smeta dok ste toliko opušteni.

Kineski zid, Kina
Kineski zid najveća je građevina na svijetu za koju se čak neko vrijeme tvrdilo da se vidi iz svemira. Dugačak je gotovo 9000 kilometara, a zbog njegovog ga značaja godišnje posjeti i do 9 milijuna ljudi. No, neka vas to ne obeshrabri da posjetite ovu jedinstvenu građevinu koja je 1987. godine upisana na UNESCO-v popis svjetske baštine u Aziji i Oceaniji, a 2007. je izabrana među novih Sedam svjetskih čuda.

Taj Mahal, Indija
Taj Mahal najpoznatiji je svjetski spomenik ljubavi koji svake godine privlači brojne turiste. Radi se o spomeniku u Agri kojeg je za svoju rano preminulu suprugu u 17. stoljeću dao sagraditi vladar Džahan-šah. Ova romantična gesta i danas oduševljava, baš kao i sama građevina za koju se smatra da je vrhunsko ostvarenje mogulske arhitekture. Kada je 1983. Taj Mahal uvršten na popis UNESCO-ve svjetske baštine opisan je kao dragulj islamske umjetnosti.

Machu Picchu, Peru
Drevni grad Inka smješten u Andama, u Peruu, privlači pažnju istraživača i posjetitelja još od početka 20. stoljeća kada je otkriven. Smatra se da je grad izgrađen u 14. stoljeću, no više je stoljeća bio sakriven. Budući da je Machu Picchu jedan od najdragocjenijih spomenika koji svjedoče o veličanstvenom carstvu Inka, 1983. godine upisan je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi, a 2007. godine je izabran kao jedno od novih Sedam svjetskih čuda. Stoga ne čudi da ga izrazito velik broj turista želi posjetiti, a vlasti su čak morale ograničiti broj posjetitelja na 2500 po danu. Unatoč gužvi, uprizorenje Izgubljenog grada nakon dugog puta scena je koja se pamti za cijeli život.

Stari grad, Dubrovnik
Hrvatski predstavnik mjesta zbog kojih vrijedi podnijeti gužvu svakako je Dubrovnik, jadranski dragulj. Simbol grada njegove su prekrasne zidine koje su zaštićene kulama na sve četiri strane svijeta, a šetnja njima jedinstven je doživljaj. Također, Stari grad koji krije brojne kulturne vrijednosti prava je turistička atrakcije. Stoga nije čudo da ga svake godine posjeti više od 2 milijuna posjetitelja koji žele prošetati Stradunom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju