Kada bi se u Hrvatskoj našao grad koji bi bio spreman financirati ovaj projekt, na našim bi se ulicama mogli voziti u futurističkom javnom prijevozu koji oblikom podsjeća na leteći tanjur, a svojom konstrukcijom više je nego praktičan za rastuće prometne gužve.

Tvrtka Dahir Instaat iz Turske predala je zahtjev za patentiranjem javnog prijevoza koji se, poput tramvaja, kreće tračnicama, no za razliku od njega, ne ide paralelno uz automobile, već prolazi iznad njih. 

Vagon ima šest "nogu" koje se, svaka pojedinačno, mogu uvući u slučaju potrebe za "preskakanjem" automobila ili drugih prepreka na tračnici, a vagon se može i spustiti na razinu ostalih vozila kako bi, primjerice, prešao ispod nadvožnjaka ili pokupio i iskrcao putnike.

Ovaj oblik javnog prijevoza nije učinkovit samo zbog gužvi na cesti, već i kad se radi o energetici. Riječ je o električnom javnom prijevozu, a vagoni su prekriveni solarnim panelima. Tramvaj iz budućnosti - 7 Tramvaj iz budućnosti - 7 (Foto: Dahir Instaat)

Tvorac ovog projekta Dahir Semenov za Punkufer je rekao da vjeruje kako će ovakav prijevoz uskoro postati jedino moguće rješenje za gužve u prometu, a ako bi netko financirao projekt, svoja vozila doveli bi i u Hrvatsku. Trenutno čekaju prvog "junaka" koji će biti spreman financirati prototip.

Što se cijene izgradnje tiče, ona ovisi o dužini rute i odabiru platforme, no svakako je jeftinije od podzemne željeznice, a ulog bi se brzo isplatio, zaključio je Semenov.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju