Službeno je započeo peti po redu Tjedan turskog filma na kojem će do nedjelje publika imati priliku pogledati 26 turskih filmova.

Tjedan turskog filma održava se svake godine, a ove godine već peti put zaredom, u zagrebačkom kinu Europa. Zagrebačka publika imat će priliku u šest dana Tjedna turskog filma besplatno pogledati 26 filmova, 13 dugometražnih i 13 kratkometražnih.

Tjedan turskog filma organizira Hrvatsko-turska udruga prijateljstva (HTUP) u suradnji s Yunus Emre Institutom.

Program je prvo predstavila Andrea Berković, direktorica ovog projekta od samog njegovog početka.
Goran Beus-Richemergh, predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva (HTUP) naglasio je na otvorenju da je Tjedan turskog filma kroz četiri godine posjetilo preko 15 tisuća gledatelja, što ga čini jednim od najposjećenijih nacionalnih filmskih revija.

'Presretni smo jer je današnja puna dvorana dokaz da se trud isplati, prepoznaje se sustavni rad na zbližavanju Hrvatske i Turske, međusobnom upoznavanju i razumijevanju, ovaj put kroz vizualnu umjetnost.' - rekao je Goran Beus-Richemergh.

Manifestaciju je pred prepunom dvoranom svečano otvorila zamjenica veleposlanika Republike Turske u Hrvatskoj Günay Babadoğan Ertan. Otvorenju je nazočio i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

Program je počeo projekcijom kratkog filma Mala babuška / Küçük Matruşka i dugometražnog filma Mala rujanska afera / Bi küçük eylül meselesi redatelja Kerema Derena film koji je pokrenuo i pokuju suzu u gledalištu.

Osim filmova predstavnika nove turske kinematografije, ljubitelji filma će također imati priliku vidjeti jedan od poznatih predstavnika klasične turske kinematografije, film Moja draga noćna dama. Publika će moći uživati i u glazbenoj drami „Šapni ako zaboravim“, jednog od najomiljenijih turskih redatelja Çağana Irmaka.

Tijekom vikenda, u subotu 21. i nedjelju 22. svibnja u 11 sati, djeca mogu pogledati film Rimovci i Zimovci, a nakon projekcije svi se zajedno mogu zabaviti na besplatnoj radionici i izraditi razne poklone za prijatelje i obitelj.

Tjedan turskog filma traje od 17. -22. svibnja, a filmove možete gledati u kinu Europa u terminima od 17, 19 i 21 sat. Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Više informacija o Tjednu turskog filma možete pronaći na internetskoj stranici www.turski-film.com i na Facebook stranicama Tjedan turskog filma.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju