Iako je ovo jelo rašireno diljem zemaljske kugle i jedu ga svi, prema gradonačelniku Bologne Virginiju Meroli, ispada da ono u Italiji uopće – ne postoji.

Iako smo svi uvjereni kako dobro poznajemo Talijane, a talijanska nam je kuhinja bliska, čini se da to baš i nije tako. Naime, svi smo dobro upoznati sa špagetima bolonjeze, ali čini se, prema riječima gradonačelnika, kako oni baš i ne dolaze iz – Bologne.

„Dragi sugrađani, prikupljam slike špageta bolonjeze iz cijelog svijeta, pa vas molim da mi pošaljete i svoje“, napisao je Merola na društvenim mrežema prije nekoliko dana. Na njegov zahtjev brzo je odgovoreno, pa su mu pristigle slike raznih pakiranja šageta bolonjeze – iz Austrije, Nizozemske, Češke...

Merola planira izraditi izložbu fotografija za najveći svjetski tematski park povezan s hranom, FICO Eataly World. Otkad je otvoren, sve više i više turista stiže u Bolognu kako bi probalo lokalne delicije, a gradonačelnik želi svima objasniti kako jedno jelo tamo – neće pronaći.

„Čudno je biti slavan u svijetu po jelu koje uopće nije vaše. Naravno da nam je drago da kao grad privlačimo pozornost, ali bili bismo sretniji da smo poznati po kvalitetnoj hrani koja je dio naše kulinarske tradicije“, objasnio je za engleski portal Telegraph.

Dodao je još da su u Bologni nastale tagliatelle, tortelini i lazanje, te da bi bio zadovoljan kada bi turisti spoznali to, a ne tragali za jelom koje u gradu „nikad nije ni postojalo“. Tako da, ako uskoro planirate u Bolognu, možda ne bi bilo loše da se odlučite za lazanje, jer tamo gdje su nastale, teško je vjerovati da mogu biti – loše.

Od Osijeka do Splita: 5 najboljih pizzerija u Hrvatskoj Ilustracija Državno prvenstvo pizzaiola Državno prvenstvo pizzaiola +1 Državno prvenstvo pizzaiola

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju