Najveći avion na svijetu predstavljen je javnosti prije 2 mjeseca. Ovo je prva letjelica svoje vrste, ali ipak ovaj avion nije putnički, već će puštati rakete-nosače satelita u svemir. Avion je lansirala kompanija Stratolaunch, koju je osnovao suosnivač Microsofta Paul Allen.



Raspon je krila ove ogromne letjelice 117 metara, ima 6 motora, onakvih koji inače koristi i Boeing 747, a visok je 15 metara. Bez goriva težak je 227 tona, a može prenositi 114 tisuća litara goriva.

Letjelica obara brojne rekorde, pa je tako veći i od Antonova, koji je donedavno bio na glasu kao najveći avion na svijetu, o čijem je slijetanju u Zagreb pisao i dnevnik.hr.

Rakete će biti pričvršćene za "trbuh" letjelice, a kada dosegnu visinu od 10 tisuća metara, bit će otpuštene. Stručnjaci smatraju da će ovaj način lansiranja satelita u svemir znatno smanjiti vrijeme koje prođe između izgradnje satelita te prilike da se lansira. Osim toga, lansiranje satelita u svemir iz Zemljine orbite smanjit će i troškove čitavog postupka. Demonstracija njegovih mogućnosti očekuje se u 2019. Dotad, tu je video. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju