1. Albanska kuhinja i noćni život

Priština je glavni grad Kosova i njezin gospodarski, politički i kulturno-umjetnički centar. Ovdje svakako treba razgledati Sahat-kulu, Trg Majke Terezije, kao i džamije Carshi, Fatih te Jašar Paše. Isplati se vidjeti i Etnografski muzej te Nacionalni muzej Kosova koji se nalazi u starom dijelu grada.

U Prištini živi oko 200.000 stanovnika, od čega dobar dio populacije čine mladi. Ne čudi stoga što se ovaj grad ponosi s vrlo raznolikim noćnim životom. Kafići i noćni klubovi uglavnom su koncentrirani oko centra, a tu se može čuti sve, od tradicionalne narodne do elektronske glazbe.

Dobar dio klubova poslužuje i hranu koja ima snažne balkansko-turske utjecaje. Isprobajte domaći burek, mantiju, pitu fliju koja se peče ispod peke, ali i šećerne deserte poput baklave, tulumbe i tespishte.
2. Skijanje na Šar-planini
Želite li uživati u prekrasnoj prirodi, svakako trebate posjetiti Nacionalni park Šar-planina koji se nalazi u sklopu istoimene planine koja se proteže kroz jug Kosova i sjeverozapadne Makedonije. Nacionalni park obuhvaća 39.000 hektara na Kosovu, a smatra se jednim od najvažnijih zaštićenih područja na središnjem Balkanu s brojnim biljnim endemskim vrstama.

Na sjeverozapadnoj strani Šar-planine nalazi se i jedini skijaški centar "Brezovica“. Ovaj sportsko-rekreativni centar smjestio se na nadmorskoj visini od 900 do 2500 metara, a raspolaže s ukupno 16 kilometara skijaških staza. S ovog područja potječe i pastirska pasmina pasa šarplaninac koji tradicionalno ima ulogu čuvara ovaca.


3. Istražite manastire
Neke statistike govore da se na području Kosova nalazi 27 manastira, od čega se ističu četiri najznačajnija: Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Lazarica i Gračanica. Visoki Dečani jedan su od najvažnijih samostana srpske pravoslavne crkve u čijem se sklopu nalazi najveća srednjovjekovna srpska crkva.

Smještena je 12 kilometara od grada Peća, a ovdje možete razgledati najbolje sačuvane freske na Balkanu. Na Rugovskoj klisuri pokraj Bistrice nalazi se kompleks Pećke Patrijaršije koji se stoljećima smatrao središtem Srpske Pravoslavne crkve.

Manastir Gračanica udaljen je 5 kilometra od glavnog grada, smješten je u istoimenom selu, a izgradio ga sv. Kralj Milutin 1310. godine u čast uzašašća Djevice Marije. Posjetiti možete i pridvornu crkvu kneza Lazara – Lazaricu, koja je izgrađena u moravskom stilu, a okružena je zidinama čiji se ostaci i danas mogu vidjeti.

Savjet plus:

- Posjetite i drugi najveći kosovarski grad Peć u kojem se miješaju utjecaji istoka i zapada, a koji leži podno planine Prokletije.

- Šopingirajte i na staroj tržnicu u Prizrenu koja se smjestila u povijesnom dijelu grada.

- Istražite ljepote drugog Nacionalnog parka na Kosovu - "Bjeshkët e Nemune"

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju