Mamutica Vika, stara oko milijun godina, najstarija je pronađena u Europi. Baka, kako joj tepaju u Viminaciumu, gdje je nađena i izložena prije devet godina, omiljena je atrakcija tog arheološkog parka koji se nalazi na sat vremena vožnje od Beograda, blizu termoelektrane Kostolac.

Znanstvenici tvrde da je Vika potomak tropskih mamuta koji su migrirali iz sjeverne Afrike u Europu, gdje je i tijekom ledenog doba bilo dovoljno toplo. Trbuhom za kruhom, odnosno travama i biljem napuštali su hladne i neprijateljske predjele.

Možda se umorila od lutanja ili ju je snašla kakva nezgoda, Vika je posustala, pala, a zatim su ju prekrili mulj, šljunak i pijesak koji su konzervirali njezine ostatke milijun godina. To što je utonula u blato zaštitilo ju je od grabljivaca i strvinara. Bila je skrivena od pogleda godinama, sve dok iskapajući tlo o nju nije udario stroj i pronašao je na dubini od 27 metara.

Vika Vika (Foto: NB)

Stručnjaci napominju da je kostur ostao u potpuno anatomskom položaju. Zbog toga ovaj mamut ima poseban značaj. Analizirajući i mjereći njezine stare kosti, stručnjaci su utvrdili da je Vika težila 10 tona, što je na visinu od više od četiri metra te dužinu od oko šest metara bilo uobičajeno. Njezine su kljove i fascinantna priča razlog zbog kojeg mali i veliki gosti navraćaju u Viminacium provjeriti kako je stara dama.

Rade joj društvo ostaci četiriju malih mamuta iz različitih razdoblja evolucijskog procesa. Na području Viminaciuma kosti se mogu pronaći na svakih desetak metara, a znanstvenici još uvijek ne znaju uzrok.

> Bili smo u Raju: Bajkovito bosansko selo u kojem žive oni koji vole prirodu i domaću kuhinju

Dođete li i posjetite rimski grad i logor rimskih legija, imat ćete izuzetnu priliku da u posebnim uvjetima, u podzemnom svijetu i neuobičajenom ambijentu, doživite svijet u kojem su živjele ove divovske životinje, i to u okvirima izuzetno značajnog rimskog nalazišta Viminacium.

Viminacium - 8 Viminacium - 8 (Foto: NB)

Baka Vika nije jedina posebnost arheološkog parka. Posjetitelji dolaze vidjeti kako su nekad izgledale rimske terme i amfiteatar, mauzolej u kojem je najvjerojatnije sahranjen rimski car Hostilijan te zanatski centar s pećima za proizvodnju keramike i opeke.

U prigodno uređenom restoranu pojesti se može roštilj i popiti pivo, a tko poželi, može kući ponijeti kakvu knjigu ili uspomenu iz suvenirnice. Dosad je istražen tek djelić parka, a što će arheolozi iskopati u budućnosti, možemo samo nagađati. 

“Huk vode, krikovi i plač”: Noć u kojoj je Zagreb pogodila najveća prirodna katastrofa

“Huk vode, krikovi i plač”: Noć u kojoj je Zagreb pogodila najveća prirodna katastrofa Poplava u Zagrebu - 1 Poplava u Zagrebu - 2 Poplava u Zagrebu - 3 +0 Poplava u Zagrebu - 4

Kakvo otkriće! Pogledajte kakvo blago krije golema rupa u zemlji

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju