No ponekad mi se dogodi neki klik u glavi te svoj izlet u nepoznato planiram baš zbog hrane odnosno zbog nekog restorana za kojeg sam dobio informaciju da poslužuje dobru spizu. No ako nema informacije kako onda iz mase dobrih restorana izabrati baš onaj koji će dobro predstaviti svoj zavičaj i koji me neće razočarati? A nikako. Ideš i riskiraš. No da ne bi previše riskirali, ovo je moj izbor restorana širom Hrvatske u kojima ćete se dobro najesti.

Trogir
Trogir je mirno jadransko mjesto koje odiše svježinom i prirodnim bogatstvima. Bogato povijesno nasljeđe, kulturna dobra i razna događanja kroz ljeto iz godine u godinu privlače sve više posjetitelja. No uz sve to gastronomije je ono što ljudima ostaje najviše u sjećanju. Posebno mjesto na trogirskoj gastro sceni ima restoran Villa Mediterana koji se nalazi tik uz obalu mora.

Ne treba navoditi da je ovo restoran čija je ponuda bazirana na ribljim jelima, ali treba posebno navesti njihovu specijalnost. To je priprema hobotnice na žaru. Svi znaju pripremiti hobotnicu ispod peke, ali pripremiti hobotinicu na žaru specijalnost je koju rijetko tko nosi u duši. Oni je imaju i više nego dovoljno.

Međimurje
Međimurska kuhinja nadaleko je poznata po svojim delicijama i specijalitetima. Meso z tiblice, slanine, pretepena juha i međimurska gibanica za desert, samo su neki od predstavnika ove bogate kuhinje. Prava međimurska kuhinja nekada je bila težačka, svakodnevna, bez previše mesa trudili su se napraviti jela koja su mogla nahraniti mnogobrojne obitelji. Danas se tim jelima pristupa s posebnom pažnjom i vraća ih se u fokus onih koji vole istraživati.

Jedan od restorana koji žari i pali međimurskom gastro scenom je restoran Međimurski dvori. Smješten u Lopatincu, malom selu nedaleko od Čakovca, tek nadom ceste kojom se krećete prema Štrigovi, ovaj će vam restoran priuštiti pravi doživljaj međimurske kuhinje. Kako bi još bolje približili svoju ponudu posjetiteljima u restoranu Međimurski dvori odlučili su za ručak gostima ponuditi meni 'neograničene klope' za dvoje. Idealno kako biste isprobali sve što Međimurje nudi na tanjuru.

Baranja
Krajnji istok Hrvatske poznat je po dobrim vinima, prostornim poljima i marljivim ljudima. No isto tako poznat je i po dobrim jelima. Čobanac, fiš paprikaš, riba s roštilja samo su nekad od jela koja zorno svjedoče vremenske mijene ovog područja.

Ponosni predstavnik baranjske kuhinje svakako je restoran hotela Lug koji se smjestio u neposrednoj blizini parka prirode Kopački rit i samo par minuta vožnje od poznatog lovišta i dvorca Tikveš. Ako ste za dobar fiš paprikaš, perkelt od soma, prženu ribu, baranjski odrezak ili razna jela od divljači onda svakako razmislite o tome da se uputite u ovaj kraj Hrvatske i uživate u mirnoj prirodi i ukusnoj hrani.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju