Sastojci za slanu pitu za 6 osoba:
5 krumpira
1 luk
2 češnja češnjaka
2 stapke celera
175 grama smrznutog kukuruza šećerca
150 grama brokule
2 mrkve
75 grama šampinjona
165 grama kuhanog slanutka
20 grama svježeg peršina
1 čajna žličica sušenog timijana
1 čajna žličica sušenog ružmarina
1 grančica svježeg ružmarina
1 grančica svježeg timijana
sol i papar po želji
4 žlice maslinova ulja
2 žlice brašna
480 ml povrtnog temeljca
15 grama delikatesnog francuskog kvasca
2 žlice sojina ili bademova mlijeka
1 paket lisnatog tijesta
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. Narežite krumpire na komade, skuhajte ih u vrućoj vodi na uobičajen način i ocijedite ih. Podijelite ih na pola: jednu polovinu ostavite u komadima, a od druge napravite pire. Stavite ih sa strane da se hlade.
3. Zagrijte dvije žlice maslinova ulja u velikoj tavi na umjerenoj temperaturi. U ulje dodajte nasjeckan luk i češnjak i pirjajte ih dok ne postanu prozirni. Za to će vam biti potrebno oko dvije minute.
4. Dodajte nasjeckan celer, mrkvu i gljive. Ubacite kukuruz, brokulu i slanutak.
5. Dodajte svježi ružmarin i timijan. Pirjajte sve zajedno oko 15 minuta dok povrće ne omekša.
6. Izvadite grančice svježeg timijana i ružmarina iz smjese. Dodajte brašno u povrće i sve dobro promiješajte.
7. Ulijte pola količine povrtnog temeljca i opet promiješajte.
8. Dodajte francuski delikatesni kvasac i dobro promiješajte.
9. Ulijte preostali temeljac u smjesu i kuhajte još oko dvije minute uz stalno miješanje.
10. U smjesu dodajte komadiće krumpira i pire od krumpira.
11. Dobivenu smjesu ulijte u vatrostalnu posudu za pečenje, prekrijte lisnatim tijestom te ga premažite smjesom od dvije žlice maslinova ulja i dvije žlice sojina mlijeka.
12. Lisnato tijesto izbodite vilicom.
13. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 45 minuta dok vrh ne postane zlatnožute boje.
14. Poslužite toplo. Dobar tek!
U videu Tastyja pogledajte kako se priprema vege pita puna proteina.