U blizini Obrovca, na sat vremena vožnje od Zadra, nalazi se raj za šetače, planinare, trekere i zaljubljenike u prirodu koji izgleda kao s najljepše razglednice. Podno južnih padina Velebita teče rijeka Zrmanja, u koju se ulijeva Krupa, bistra planinska rijeka koja se provlači kroz kanjon i povremeno jurne u slobodni pad čineći predstavu za sva osjetila. Srećom, još uvijek nije ucrtana na karti masovnog turizma.

Igra bojama
Igra bojama (Foto: MB)


Tirkizne, modre i tamnoplave nijanse uokvirene divljim zelenilom i oštrinom kamenjara predstavljaju osobit doživljaj koji se ne može opisati riječima. Krupa ima 19 slapova koji spadaju u najljepše u Hrvatskoj. Najpoznatiji je Deveterac, koji je ime dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visokim 13 metara.

Manastir
Manastir (Foto: MB)

Kasno ljeto ili rana jesen najbolje su vrijeme za šetnju planinarskom stazom koja slijedi rijeku jer je tada Krupa nešto manja i smirenija, sve do velikih kiša kad nabuja i naraste u proljeće toliko da otežava hodanje.

> Posjetili smo hrvatsku prašumu: U ovu divljinu idu samo rijetki

Staze koje održavaju planinari iz HPD Pliva kreću iz sela Ravni Golubić, od stare škole u Golubiću i od manastira Krupa i vode uz rijeku, kraj vodopada do pitoresknog Kudinog mosta s kojeg možete prijeći na drugu stranu rijeke i popeti se na rub kanjona.

Krupa - 16
Krupa - 16 (Foto: MB)


Prema predaji, most je nastao iz ljubavi. Mladić kojemu most duguje ime izgradio ga je od sedre kako bi prešao preko rijeke i stigao do dvoje drage.

Za nastavak puta potrebno je nešto više spretnosti, a dolazi se do izvora rijeka. Blizu izvora Krupe nalazi se i manastir koji je ove godine je proslavio 700. rođendan. Od tada je mnogo puta stradavao, ali je svaki put obnovljen. Ondje se nalaze i vrijedne freske, kao i ikone te drugi vrijedni predmeti zbirke.