Fingalova špilja
na škotskom otoku Staffi pravo je geološko čudo prirode. Ta špilja u sklopu arhipelaga Unutrašnji Hebridi duga je 69 metara, visoka je 36 metara, a široka 12 metara.

Karakteriziraju je zapanjujući bazaltni stupovi koji su posljedica djelovanje lave, a koji privlače brojne putnike iz cijelog svijeta jer tvrde da ih podsjeća na jednu vrstu prirodno izgrađene katedrale.

Taj dojam dodatno pojačavaju i neobični zvukovi koji odjekuju njezinom unutrašnjošću, a koji su povezani s udarom valova o njezine zidove. Unutrašnjost špilje isklesala je priroda Unutrašnjost špilje isklesala je priroda (Foto: Profimedia.hr)
Akustična špilja nadahnula je mnoge umjetnike, pisce i skladatelja na stvaranje osebujnih dijela, a slavnog Felixa Mendelssohna inspirirala za pisanje uvertire Hebridi, poznatije i pod imenom Fingalova špilja.

Upravo je ovo djelo bilo najveća reklama za turiste koji tu dolaze u organiziranim grupama od travnja do rujna svake godine.

Špilja je otkrivena u 18. stoljeću, a dobila je ime prema junaku iz epske pjesme škotskog pjesnika i povjesničara Jamesa Macphersona.

U fotogaleriji pogledajte kako izgleda unutrašnjost Fingalove špilje, a u YouTube videu poslušajte slavnu Mendelssohnovu uvertiru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju