Jeste li se kad zapitali kako je nekad bilo živjeti na selu? Na to pitanje i danas možete dobiti odgovore zaputite li se u Slavoniju, Baranju ili Liku, a mi vam predstavljamo tri ponude sa stranice Crno Jaje s kojima biste već ovog vikenda mogli napuniti baterije na nekom od ovih imanja.

Kuća dida Tunje u Slavoniji

Ekoetnoimanje Kuća dida Tunje smješteno je u selu Oprisavci nedaleko od Slavonskog Broda. Iako odiše autohtonošću i rustikalnošću, zaslužilo je čak četiri zvjezdice, što znači da vam nudi sve za kvalitetan odmor na selu, u zaista posebnim sobama. Sobe su posebne po tome što su nazvane prema imenima ili nadimcima onih koji su obilježili slavonski način življenja iz vremena dide Tunje.

Kuća dida Tunje (Foto: PR)

Osim soba oduševit će vas predvorje i prostor za blagovanje, tradicionalna konoba, slavonski štagalj, prostor za peke i šarane na rašljama, veliki ribnjak i mnoštvo drugih autohtonih sadržaja. Odmorit ćete se baš onako kako treba, ali i dobro najesti, i to tradicionalnih slavonskih specijaliteta, među kojima se izdvajaju fiš i šaran na rašljama. U blizini etno imanja nalazi se i zaštićeno područje Gajna, stoga ne trebate brinuti kako ćete provesti ostatak vremena. Ne čekajte i upoznajte Slavoniju kakva je nekad bila!


Baranjske autohtone avanture

Odlučite li se istraživati starinski način života u Baranji, zaputite se u selo Bilje gdje se nalazi Seljačko domaćinstvo Villa Sandrina. Osim fantastičnog odmora tu vas čekaju brojne degustacije domaćih delicija, a nalazit ćete se i u blizini Parka prirode Kopački rit. Prošećite i uz Dravu, okušajte se u ribolovu, provozajte se čamcem ili iznajmite bicikl i istražite okolicu. Što god odabrali, nećete požaliti.

Villa Sandrina (Foto: PR)

Udahnite svježi zrak u ekoselu Karanac i doživite autentična iskustva, a svoju  baranjsku avanturu začinite posjetom ekogospodarstvu Orlov put u kojem tijekom cijele godine možete pratiti prelete orlova i drugih ptica. Ovo je mjesto gdje se jede isključivo kvalitetna hrana iz ekološki proizvedenih namirnica. I ne zaboravite, čardaš, baranjski čobanac, riblji paprikaš, grah u kotlu i sarma su delicije čiji okus ovdje nikako ne smijete zaobići. Ako smo vas zainteresirali, seljačko domaćinstvo Villa Sandrina vaš je pravi odabir.


Ličke kulinarske tradicije u modernom

Poželite li tradiciju spojiti s modernim, krenite prema sjevernoj Lici i zaustavite se u mjestu Josipdol u kojem se smjestio istoimeni hotel. Nećete trebati voziti daleko jer se hotel nalazi u južnom djelu Karlovačke županije i zaista je vrijedan posjeta. Za uživanciju su vam dovoljna već dva dana, a točka na i ovog posjeta bit će večera naziva ”Što su jeli naši stari”.

Josipdol (Foto: PR)

Domaća šljivovica, juha od gljiva, buncek, špek, pečenice, krvavice, kiselo ogulinsko zelje, restani krumpir, palenta i police sa špekom jednostavno će vas oduševiti, a sve ovo čeka vas u hotelu Josipdol s prekrasnim pogledom na prirodu.