Jeste li se kad zapitali kako je nekad bilo živjeti na selu? Na to pitanje i danas možete dobiti odgovore zaputite li se u Slavoniju, Baranju ili Liku, a mi vam predstavljamo tri ponude sa stranice Crno Jaje s kojima biste već ovog vikenda mogli napuniti baterije na nekom od ovih imanja.

Kuća dida Tunje u Slavoniji

Ekoetnoimanje Kuća dida Tunje smješteno je u selu Oprisavci nedaleko od Slavonskog Broda. Iako odiše autohtonošću i rustikalnošću, zaslužilo je čak četiri zvjezdice, što znači da vam nudi sve za kvalitetan odmor na selu, u zaista posebnim sobama. Sobe su posebne po tome što su nazvane prema imenima ili nadimcima onih koji su obilježili slavonski način življenja iz vremena dide Tunje.

Osim soba oduševit će vas predvorje i prostor za blagovanje, tradicionalna konoba, slavonski štagalj, prostor za peke i šarane na rašljama, veliki ribnjak i mnoštvo drugih autohtonih sadržaja. Odmorit ćete se baš onako kako treba, ali i dobro najesti, i to tradicionalnih slavonskih specijaliteta, među kojima se izdvajaju fiš i šaran na rašljama. U blizini etno imanja nalazi se i zaštićeno područje Gajna, stoga ne trebate brinuti kako ćete provesti ostatak vremena. Ne čekajte i upoznajte Slavoniju kakva je nekad bila!


Baranjske autohtone avanture

Odlučite li se istraživati starinski način života u Baranji, zaputite se u selo Bilje gdje se nalazi Seljačko domaćinstvo Villa Sandrina. Osim fantastičnog odmora tu vas čekaju brojne degustacije domaćih delicija, a nalazit ćete se i u blizini Parka prirode Kopački rit. Prošećite i uz Dravu, okušajte se u ribolovu, provozajte se čamcem ili iznajmite bicikl i istražite okolicu. Što god odabrali, nećete požaliti.

Udahnite svježi zrak u ekoselu Karanac i doživite autentična iskustva, a svoju  baranjsku avanturu začinite posjetom ekogospodarstvu Orlov put u kojem tijekom cijele godine možete pratiti prelete orlova i drugih ptica. Ovo je mjesto gdje se jede isključivo kvalitetna hrana iz ekološki proizvedenih namirnica. I ne zaboravite, čardaš, baranjski čobanac, riblji paprikaš, grah u kotlu i sarma su delicije čiji okus ovdje nikako ne smijete zaobići. Ako smo vas zainteresirali, seljačko domaćinstvo Villa Sandrina vaš je pravi odabir.


Ličke kulinarske tradicije u modernom

Poželite li tradiciju spojiti s modernim, krenite prema sjevernoj Lici i zaustavite se u mjestu Josipdol u kojem se smjestio istoimeni hotel. Nećete trebati voziti daleko jer se hotel nalazi u južnom djelu Karlovačke županije i zaista je vrijedan posjeta. Za uživanciju su vam dovoljna već dva dana, a točka na i ovog posjeta bit će večera naziva ”Što su jeli naši stari”.

Domaća šljivovica, juha od gljiva, buncek, špek, pečenice, krvavice, kiselo ogulinsko zelje, restani krumpir, palenta i police sa špekom jednostavno će vas oduševiti, a sve ovo čeka vas u hotelu Josipdol s prekrasnim pogledom na prirodu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju