Nakon još jedne sezone jadranskih gužvi, kaosa na plažama, neizdavanja računa, prenapuhanih cijena, ilegalnih hostela i sličnih stvari koji nama domaćinima srozavaju reputaciju u putničkim krugovima, a strancima olakšavaju odabir za sljedeću sezonu, ako se ne budu mogli odlučiti između jednako predivnih, a vjerojatno mnogo povoljnijih Crne Gore, Albanije, Grčke ili Turske, lagano se sređuju dojmovi i planiraju neki budući godišnji…

U stranim medijima često se mogu pronaći savjeti za putovanje te preporuke o tome koja biste mjesta trebali izbjegavati i s kojima ih zamijeniti. Radili smo i mi slične izbore, a neki od glavnih aduta za izbjegavanje svjetskih najeksponiranijih turističkih gradova bili su nam ogromne gužve i povoljnije cijene, odnosno realne cijene, umjesto jahanja na valu popularnosti i neopravdanog podizanja cijena nekvalitetnih proizvoda na račun velikog interesa za destinaciju.

Ohridsko jezero - 6 Ohridsko jezero - 6 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Tako se i Hrvatska našla na nekim listama, u konkretnom slučaju predivni Dubrovnik na stranicama popularnog internetskog vodiča The Discoverera.

Discoverer savjetuje kako biste Dubrovnik trebali zamijeniti Ohridom jer su u našem biseru gužve nevjerojatne, unatoč svim naporima (odnosno nekim naporima) da se one ograniče. Discoverer piše kako je posjet Dubrovniku kruna posjeta našoj zemlji, ali kako zbog mnoštva ljudi koji se tiskaju u uskim uličicama Dubrovnika, u gradu ne možete uživati niti ga doživjeti kako treba.

Za one koji se stvarno žele odmoriti savjetuju da odmor planiraju nedaleko od Hrvatske – u Makedoniji, i to u pitoresknom Ohridu, koji isto ima bogatu povijest, predivne autentične restorane s pogledom na najstarije europsko jezero, ono Ohridsko, i to sve bez ključne stvari – gužve!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju