Dvanaest obitelji iz Oostduinkerkea, ribarskog gradića na sjeverozapadnoj obali Belgije, bavi se gotovo zaboravljenim zanimanjem. Love u sjevernom moru na leđima brabanta, snažnih belgijskih konja za vuču, a svoje umijeće prenose iz generacije u generaciju.

Taj je ritual zaštitio i UNESCO te ga uvrstio na popis nematerijalne kulturne baštine. Nekoliko puta tjedno flamanski ribari u kolica spremaju vodootporna odijela i mreže pa s konjima kreću cestom prema moru.Povezanost s konjima tajna je uspješnog lova. Ribari se za njih svakodnevno brinu i timare ih s puno ljubavi kako bi se njihovi četveronožni pomoćnici bez straha zaputili u vodu do vrata.

U njihovim se mrežama mogu naći ribice, kozice i sivi račići, neke od poslastica flamanske kuhinje. Brabanti povlače za sobom ribarske mreže, a privezani lanci stvaraju vibracije na pijesku koje privlače račiće pa uskaču u mreže.

Nakon što se mreže napune, konji nose ulov natrag do kuće. Ribolov na konjima potiče osjećaj zajedništva jer se svaka obitelj bavi jednim dijelom posla – od krpanja mreža do brige za konje. Običaj se slavi jednom godišnje Festivalom račića u kojem jednako uživaju turisti i stanovnici Oostduinkerkea.

Albanija - Prekrasna priroda Putovanja Divna Albanija: Zemlja kiča, čarobne prirode i srdačnih ljudi

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju