I ako nemate običaj posluživati popodnevni čaj uz slatki zalogajčić, vjerujemo da ćete već pronaći razlog da kušate ovu tortu. Đumbir, crni čaj i čokolada savršeno si pristaju u ovom sočnom desertu.
Ovu je tortu nevjerojatno jednostavno pripremiti, treba samo izmiješati sastojke i izliti ih u pleh, a dok se torta peče, ostaje vam tek umiksati glazuru.
Kao i u mnoge druge britanske recepte, u ovu tortu dolazi i šećerni sirup, takozvani "zlatni" sirup. Možete ga pripremiti i sami, a trebat će vam samo šećer, voda i malo limunova soka.
Kako skuhati šećerni sirup? Stavite u lonac 400 g šećera i 150 ml vode i promiješajte da se sjedine. Kuhajte uz miješanje dok smjesa ne prokuha. Lagano promiješajte i umiješajte1 žlicu limunovog soka. Sasvim smanjite vatru, ostavite lonac nepokrivenim, nemojte više miješati i pustite da se kuha 40 do 60 minuta ili dulje - dok šećer ne dobije bogatu jantarnu boju. Onda isključite vatru, ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim vrući sirup ulijte u staklenu posudu i ostavite da se potpuno ohladi prije nego što zatvorite posudu. Dobit ćete otprilike dvostruko više sirupa nego što vam treba za ovaj recept. U staklenci na sobnoj temperaturi možete ga čuvati i nekoliko mjeseci.
Sastojci za tortu od čokolade i čaja:
- 5 vrećica crnog čaja
- 270 g zlatnog šećernog sirupa
- 1 1/2 žlica sitno naribanog đumbira
- 300 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 50 g kakao praha
- 1 1/2 žlica mljevenog suhog đumbira
- 3 žličice cimeta
- 3 jaja, lagano istučena
- 180 g smeđeg šećera
- 180 ml suncokretovog ulja
- 55 g đumbira, nasjeckanog
Glazura od krem-sira:
- 500 g krem sira
- 125 g maslaca, omekšalog
- 120 g šećera u prahu
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Priprema torte od čokolade i čaja:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite dno i stranice lima za pečenje dimenzija 30 x 20 centimetara ili kalupa za torte promjera 24 centimetra i obložite ga papirom za pečenje.
- U lonac stavite vrećice čaja, zlatni sirup, svježi đumbir i 250 ml kipuće vode i kuhajte 3 minute, zatim uklonite vrećice čaja, nakon što ste iz njih iscijedili svu tekućinu.
- U zasebnoj zdjeli pjenjačom mutite jaja i šećer 3 minute ili dok se šećer ne otopi i smjesa ne posvijetli. Umutite ulje i miješajte dok se potpuno ne sjedini, a zatim smjesu ulijte u mješavinu čaja.
- U zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, kakao, mljeveni đumbir i cimet. Napravite udubljenje u suhim sastojcima i umiješajte mokre sastojke kuhačom te miješajte dok se ne sjedine.
- Ulijte tijesto u pleh i zagladite ga lopaticom. Pecite 35-40 minuta, izvadite iz pećnice i pustite da se u plehu hladi još 15 minuta.
- Sve sastojke za glazuru istucite mikserom i premažite tortu prije rezanja ili svaku posluženu krišku posebno – prema želji. Ukrasite naribanim đumbirom.
Bili zdravi i poletni: 10 namirnica koje trebamo češće jesti zimi +1