I ako nemate običaj posluživati popodnevni čaj uz slatki zalogajčić, vjerujemo da ćete već pronaći razlog da kušate ovu tortu. Đumbir, crni čaj i čokolada savršeno si pristaju u ovom sočnom desertu.

Ovu je tortu nevjerojatno jednostavno pripremiti, treba samo izmiješati sastojke i izliti ih u pleh, a dok se torta peče, ostaje vam tek umiksati glazuru.

Kao i u mnoge druge britanske recepte, u ovu tortu dolazi i šećerni sirup, takozvani "zlatni" sirup. Možete ga pripremiti i sami, a trebat će vam samo šećer, voda i malo limunova soka.

Kako skuhati šećerni sirup? Stavite u lonac 400 g šećera i 150 ml vode i promiješajte da se sjedine. Kuhajte uz miješanje dok smjesa ne prokuha. Lagano promiješajte i umiješajte1 žlicu limunovog soka. Sasvim smanjite vatru, ostavite lonac nepokrivenim, nemojte više miješati i pustite da se kuha 40 do 60 minuta ili dulje - dok šećer ne dobije bogatu jantarnu boju. Onda isključite vatru, ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim vrući sirup ulijte u staklenu posudu i ostavite da se potpuno ohladi prije nego što zatvorite posudu. Dobit ćete otprilike dvostruko više sirupa nego što vam treba za ovaj recept. U staklenci na sobnoj temperaturi možete ga čuvati i nekoliko mjeseci.

Sastojci za tortu od čokolade i čaja:

  • 5 vrećica crnog čaja
  • 270 g zlatnog šećernog sirupa
  • 1 1/2 žlica sitno naribanog đumbira
  • 300 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 50 g kakao praha
  • 1 1/2 žlica mljevenog suhog đumbira
  • 3 žličice cimeta
  • 3 jaja, lagano istučena
  • 180 g smeđeg šećera
  • 180 ml suncokretovog ulja
  • 55 g đumbira, nasjeckanog

Glazura od krem-sira: 

  • 500 g krem sira
  • 125 g maslaca, omekšalog
  • 120 g šećera u prahu
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije

Priprema torte od čokolade i čaja:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite dno i stranice lima za pečenje dimenzija 30 x 20 centimetara ili kalupa za torte promjera 24 centimetra i obložite ga papirom za pečenje.
  2. U lonac stavite vrećice čaja, zlatni sirup, svježi đumbir i 250 ml kipuće vode i kuhajte 3 minute, zatim uklonite vrećice čaja, nakon što ste iz njih iscijedili svu tekućinu.
  3. U zasebnoj zdjeli pjenjačom mutite jaja i šećer 3 minute ili dok se šećer ne otopi i smjesa ne posvijetli. Umutite ulje i miješajte dok se potpuno ne sjedini, a zatim smjesu ulijte u mješavinu čaja.
  4. U zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo, kakao, mljeveni đumbir i cimet. Napravite udubljenje u suhim sastojcima i umiješajte mokre sastojke kuhačom te miješajte dok se ne sjedine.
  5. Ulijte tijesto u pleh i zagladite ga lopaticom. Pecite 35-40 minuta, izvadite iz pećnice i pustite da se u plehu hladi još 15 minuta.
  6. Sve sastojke za glazuru istucite mikserom i premažite tortu prije rezanja ili svaku posluženu krišku posebno – prema želji. Ukrasite naribanim đumbirom.

Bili zdravi i poletni: 10 namirnica koje trebamo češće jesti zimi Kelj s mljevenim mesom i krumpirima Đumbir Ilustracija zapečenog krumpira s komoračem +1 Komorač - 4

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju