Dagnje su jedne od najrasprostranjenijih i najpoznatijih školjaka, i kod nas u Hrvatskoj i u drugim zemljama. Odlične su kako god ih pripremili, a osim toga nisu skupe i jako se kratko kuhaju, pa čine idealan brzinski, a s druge strane gurmanski obrok. Najslasnije su kad su pripremljene na najjednostavniji način – na buzaru, složit ćete se s nama, jer kombinacija vina, češnjaka, svježeg peršina i ovih divnih školjaka osvaja i najzahtjevnija nepca.

Jeste li znali da su dagnje jedno od omiljenih jela Belgijcima i da ih jedu s prženim krumpirićima? Kamo god da krenete, u Belgiji ćete naletjeti na dagnje (skoro pa na buzaru) uz koje ćete dobiti porciju pravih, hrskavih belgijskih krumpirića. Možda biste i vi sljedeći put mogli dagnje poslužiti baš na taj način? Uz trik za pomfrit kao iz vrhunskog restorana vaši će krumpiri i dagnje biti jednako slasni kao u nekom belgijskom bistrou.

Kad ste već u belgijskom raspoloženju, uz dagnje popijte i jedno tamno pivo koje se izvrsno slaže sa školjkama. Znate li koje je najbolje vrijeme za ispijanje piva? Uz dobar ručak!

Sastojci za dagnje na buzaru:

  • 1,5 kg dagnji
  • 4-5 žlica maslinova ulja
  • 250 ml bijelog vina
  • nekoliko grančica svježeg peršina
  • 4-5 režnjeva češnjaka
  • 2 prstohvata papra
  • 1 limun

Priprema dagnji na buzaru:

  1. Očistite dagnje: tupom stranom noža ostružite dlakavu „bradu“ sa spoja školjke, kao i priljepke s vanjske strane pa svaku školjku dobro isperite u hladnoj vodi. Sve napukle školjke bacite.
  2. Zagrijte dublju tavu ili posudu, dodajte maslinovo ulje, sitno nasjeckani češnjak i sjeckani peršin, malo papra pa kratko propirjajte. Potom dodajte dagnje i na kolutove narezan limun.
  3. Kad se školjke otvore, dodajte vino i kratko još prokuhajte.
  4. Po želji na samom kraju kuhanje dodajte i malo krušnih mrvica i odmah poslužite. I ne zaboravite narezati dosta kruha!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju