Dagnje su jedne od najrasprostranjenijih i najpoznatijih školjaka, i kod nas u Hrvatskoj i u drugim zemljama. Odlične su kako god ih pripremili, a osim toga nisu skupe i jako se kratko kuhaju, pa čine idealan brzinski, a s druge strane gurmanski obrok. Najslasnije su kad su pripremljene na najjednostavniji način – na buzaru, složit ćete se s nama, jer kombinacija vina, češnjaka, svježeg peršina i ovih divnih školjaka osvaja i najzahtjevnija nepca.
Jeste li znali da su dagnje jedno od omiljenih jela Belgijcima i da ih jedu s prženim krumpirićima? Kamo god da krenete, u Belgiji ćete naletjeti na dagnje (skoro pa na buzaru) uz koje ćete dobiti porciju pravih, hrskavih belgijskih krumpirića. Možda biste i vi sljedeći put mogli dagnje poslužiti baš na taj način? Uz trik za pomfrit kao iz vrhunskog restorana vaši će krumpiri i dagnje biti jednako slasni kao u nekom belgijskom bistrou.
Kad ste već u belgijskom raspoloženju, uz dagnje popijte i jedno tamno pivo koje se izvrsno slaže sa školjkama. Znate li koje je najbolje vrijeme za ispijanje piva? Uz dobar ručak!
Sastojci za dagnje na buzaru:
- 1,5 kg dagnji
- 4-5 žlica maslinova ulja
- 250 ml bijelog vina
- nekoliko grančica svježeg peršina
- 4-5 režnjeva češnjaka
- 2 prstohvata papra
- 1 limun
Priprema dagnji na buzaru:
- Očistite dagnje: tupom stranom noža ostružite dlakavu „bradu“ sa spoja školjke, kao i priljepke s vanjske strane pa svaku školjku dobro isperite u hladnoj vodi. Sve napukle školjke bacite.
- Zagrijte dublju tavu ili posudu, dodajte maslinovo ulje, sitno nasjeckani češnjak i sjeckani peršin, malo papra pa kratko propirjajte. Potom dodajte dagnje i na kolutove narezan limun.
- Kad se školjke otvore, dodajte vino i kratko još prokuhajte.
- Po želji na samom kraju kuhanje dodajte i malo krušnih mrvica i odmah poslužite. I ne zaboravite narezati dosta kruha!