Plate sa hladnim mesnim narescima i sirom uobičajena su pojava na mezama u Bosni i Hercegovini, kao i brzopotezni mesni zalogaji poput pilećih ražnjića s gljivama i povrćem.

Ipak, najprisutniji su bureci i pite koji se motaju i svijaju po posebnim tajnim receptima, što se prenose s koljena na koljeno.

Ne samo da je tu riječ o hrani koja je praktična za jelo, već je i vrlo fleksibilna. Naime, vučeno tijesto može se nadjenuti klasičnim sirnim i mesnim punjenjem, ali i voćnim kombinacijama kao što su jabuke i mljeveni orasi.

Na mezama u Bosni i Hercegovini uobičajene su i turske slastice poput baklava, koja se tradicionalno puni pistacijama ili orasima



Sastojci za brzinsku baklavu: 

Volite li jesti baklavu?

  • Obožavam je
  • Ne, baš. Preslatka mi je
  • Ne jedem kolače

glasova:


1/2 kg gotovih jufki (kora za baklavu)
450 grama mljevenih oraha
50 grama oraha u komadu
75 grama šećera
120 grama maslaca
50 grama biljnog ulja

Za preljev:
½ kg šećera
1 limun
voda

Priprema:
1. Jufke izrežite po mjeri kalupa u kojem ćete peći baklavu.

2. Otopite maslac na laganoj vatri, pomiješajte ga s uljem, pa ovom smjesom premažite prve tri kore. Na njih stavite sjeckane orahe.

3. Preko sjeckanih oraha stavite dvije kore koje ste namazali smjesom ulja i maslaca, pa preko njih stavite mljevene orahe u koji ste dodali 75 grama šećera.

4. Ovim redoslijedom slažite baklavu dok ne potrošite sve sastojke. Završni sloj baklave nemojte mazati maslacem.

5. Nožem zarežite gornji sloj kako biste si olakšali rezanje baklave nakon pečenja.

6. Stavite peći desetak minuta na 190 Celzijevih stupnjeva dok baklava ne dobije svijetlo smeđu boju. Potom smanjite temperaturu na 150 Celzijevih stupnjeva i pecite još otprilike 45 minuta.

7. Tijekom pečenja napravite sirup za preljev. Stavite pola kilograma šećera u lonac, pa ga prelijte s vodom. Voda bi trebala prekrivati lonac oko dva prsta iznad razine šećera.

8. Kuhajte oko dvadeset minuta dok se šećer ne otopi i ne dobijete rijetki sirup. Maknite sirup s vatre i ubacite u njega limun koji ste dobro oprali i nasjekli na kriške.

9. Hladan sirup prelijte preko tople baklave. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju