Šarmantni zagrebački Le Bistro hotela Esplanade dolaskom hladnih dana osvježio je ponudu novim à la carte jelovnikom. Inspirirana francuskom kuhinjom, domaćim recepturama i raspoloživim lokalnim namirnicama chef Ana Grgić stvorila je niz kreativnih i osebujnih jela privlačnih oku i nepcu.

Pored bezvremenskih klasika, poput tatarskog bifteka i legendarnih Esplanade štrukli, zima u Le Bistrou donosi pravu rapsodiju okusa na svakom tanjuru. Uz ugodno blagdansko ozračje, probranu selekciju vina i šampanjaca, pristupačno osoblje i vrhunsku uslugu, ostakljeni Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade ove zime postaje idealan ambijent za opuštanje u dobrom društvu i uživanje u zavodljivim gurmanskim delicijama.

Selekcija privlačnih predjela predstavlja spoj jedinstvenih okusa, zanimljivih tekstura i boja obogaćenih sezonskim namirnicama poput poriluka, gljiva, buče i tartufa. Jelovnik tako započinje poznatom cezar salatom u neodoljivoj kombinaciji s dimljenim lignjama i ušećerenim češnjakom te se nastavlja nezaobilaznom terinom od guščje jetre ovaj put posluženom uz žele od naranče, brioš od lavande i umak od meda. Hrskave rolice s confitom od kopuna – uškopljenim pijetlom koji se uzgaja isključivo zbog svojeg ukusnog mesa, Ana kombinira uz marmeladu od grožđa i porta. Prhka tortica s kozicama, porilukom i tartufima Prhka tortica s kozicama, porilukom i tartufima (Foto: Hotel Esplanade Zagreb)

Za one odvažne tu su dimljeni marinirani goveđi jezik naglašen kremom od hrena i dimljenim bulgurom, kao i slasne pržene teleće brizle poslužene uz gustu kremu od crnog graha i tahini umak. Tradicionalni korejski kimchi dolazi u kombinaciji sa slasnim repovima crvenih kozica u tempuri od rižinog brašna s klicama soje. Poznati Anin rižoto ove sezone predstavlja pravu kremastu kompoziciju ružičastih tonova u privlačnoj kombinaciji s pečenom ciklom i inćunima, dok su tradicionalni ravioli svoj zaokret dobili uz kombinaciji s bučom, pjenom od bučinog ulja, prženim sjemenkama i feta sirom.

Hladni zimski dani pozivaju na okrepu uz toplu juhu od maslina i krumpira posluženu uz kruščiće s finom tapenadom od maslina, ili pak krem juhu od gljiva s kadaifom i aromatičnim crumbleom od pancete. Za ljubitelje klasične francuske kuhinje tu je uvijek prisutna i pripremana po posebnoj recepturi - zapečena juha od luka – najukusniji izbor za duh i tijelo.

Novi jelovnik Le Bistroa u izboru glavnih jela nudi profinjene i kreativne okuse mesa i svježe ribe obogaćene sezonskim povrćem, finim začinima i zanimljivim dodacima. File škarpine ovaj put dolazi u privlačnoj kombinaciji s umakom od sušene rajčice i začinskog bilja, a poslužuje se s finom pečenom palentom sa špinatom i pecorino sirom poznatom po specifičnom okusu.

Dimljeni file romba s crnim češnjakom, pinjolima i slatkom kremom od mrkve oduševljava teksturom i okusima, dok kompozicija s lignjama uz bademaste kalamata masline, marinirani komorač i umak od rakova predstavlja pravu mediteransku poslasticu. Vrhunske komade mesa Ana je sljubila s aromatičnim umacima i finim prilozima. Istinski ljubitelji mesa uživat će tako u svinjskoj koljenici posluženoj s finim calvados umakom uz kremu od pečenih jabuka i celera s hrskavom kožom, ili pak u fantastičnom USA striploinu uz aromatizirani maslac s okusom tartufa, ragoutu od gljiva i krumpira s prahom od vrganja. Dimljeni file romba, crni češnjak, pinjoli slatka krema od mrkve Dimljeni file romba, crni češnjak, pinjoli slatka krema od mrkve (Foto: Hotel Esplanade Zagreb)

Juneći T-bone (500 gr) Ana kombinira uz pečeni kukuruz, krumpir i pikantni čili maslac. Obzirom na meku i sočnu teksturu teleći obrazi u umaku od porta s ukusnim shiitake gljivama i osvježavajućom kremom od celera i ovaj put su našli svoje mjesto u jelovniku, kao i selekcija bezvremenskih Le Bistro klasika i tradicionalnih zagrebačkih jela pripremanih po starim isprobanim recepturama.

Nadahnuta slatkim sezonskim aromama i nadolazećim blagdanima, Ana je kreirala božanstvene slastice koje savršeno zaokružuju ovu zimsku gurmansku priču. Ljubitelji francuskog slastičarstva uživat će tako u savršeno hrskavom crème brûléeu s cimetom i jabukama, dok se pjenasti mousse od kestena i tamne čokolade sa slasnim karamel umakom jednostavno mora isprobati. Kakao meringue s moussom i gelom od naranče savršen je primjer kako se tradicionalni blagdanski okusi mogu transformirati u suvremenu gurmansku avanturu, a prhka tortica od šumskog voća s delikatnom kremom od kokosa slatka je točka na i ove desertne simfonije.

Vodeći se za svjetskim prehrambenim trendovima u à la carte ponudi Le Bistroa nalaze se i jela pripremljena s brašnom i tijestom bez glutena prema strogim BOSK gluten-free standardima. Selekcija se sastoji od hrskavog kruha i peciva, aromatične prhke tortice od brie sira, slasnih raviola sa skutom i kremom od špinata, ali i tradicionalnih zapečenih Esplanade štrukli i raznih dnevno svježih kolača. Ova ponuda namijenjena je svima, a posebno onima koji imaju određenu intoleranciju ili su osjetljivi na gluten. Osim toga, u jelovniku su posebno obilježena jela koja mogu biti vege i halal, kako bi se gostima olakšao odabir.

Pomno odabrana Esplanade Gourmet kolekcija dostupna je svakodnevno za uživanje u toplini vlastitoga doma. Poznate štrukle imaju svoju zamrznutu inačicu za van, dok najfinije Esplande Gourmet slastice dolaze u ljupkim pakiranjima te mogu poslužiti kao slatki kao poklon za najmilije ili mala doza hedonizma uz kavu ili čaj.

Osim à la carte ponude ovaj ambijent francuskog šika svakodnevno poziva goste na uživanje u finom raskošnom doručku, vrhunskoj kavi i dnevnoj selekciji primamljivih kolača.

Anin perfekcionistički pristup gastronomiji, mlada i šarmantna ekipa kuhara i konobara te ugodan, opušten ambijent Le Bistroa dovoljan su razlog za provesti vrijeme uživajući u slasnim jelima, ukusnim napitcima, finim slasticama i blagdanskoj atmosferi u samom srcu grada. Esplanade Gourmet Cake Esplanade Gourmet Cake (Foto: Hotel Esplanade Zagreb)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju