Zamislite na trenutak grad bez zvuka automobila. Grad bez trubljenja, bez potrebe za stalnim oprezom, grad u kojem ne razmišljate kako ćete nastradati u automobilskoj nesreći. Da, nema ni motora, niti bilo kakvih sličnih motornih vozila.

Umjesto prometnih zvukova na ulici čujete pjev ptica, zveckanje žličica za kavu i ljudske glasove. Čudno, zar ne? Svima nama da, ali stanovnicima grada Pontevedre ovo je preraslo u naviku, a priču o ovom gradu prenosimo iz britanskog Guardiana.

Pontevedra - 4 Pontevedra - 4 (Foto: Getty Images)

„Slušajte“ – govori gradonačelnik dok iz svoga ureda gleda nekoć nekadašnju gradsku ulicu s koje se čuo samo zvuk automobila, a s koje sad dopiru samo glasovi ljudi. „Prije nego sam postao gradonačelnik, svaki dan je ovom ulicom prolazilo više od 14 tisuća automobila. Hej, to je više od broja ljudi koji žive u ovom dijelu grada“.

Miguel Anxo Fernandez Lores gradonačelnik je ovog grada u Galiciji od davne 1999. a njegova filozofija je jednostavna – posjedovanje automobila ne daje vam pravo okupirati opće dobro. „Kako je moguće da starci i djeca ne mogu koristiti ulice zbog auta“ – pita se gradonačelnik.

Lores je na čelo grada došao nakon 12 godina provedenih u opoziciji, i već nakon mjesec dana, čak je 300 tisuća metara kvadratnih povijesnog centra proglasio isključivo pješačkom zonom te ga u potpunosti popločao. „Kad sam došao na vlast, centar je praktički bio mrtav. Mnoštvo droge i automobila, bila je to marginalna zona. Grad je odumirao, zagađenje je bilo sve veće, a događale su se i brojne prometne nesreće. Mnogi su se već i odselili... U početku smo htjeli samo popraviti uvjete prometovanja,no ubrzo smo vidjeli kako su jedine stvari koje mogu upaliti – radikalni rezovi, pa smo u potpunosti iz centra grada odlučili izbaciti automobile“ – objašnjava gradonačelnik.

Pontevedra - 2 Pontevedra - 2 (Foto: Getty Images)

Rezultat – sigurnije gradske ulice, smanjenje prometnih nesreća (od 2009. niti jedan smrtni slučaj), te smanjenje zagađenja zraka za čak 61 posto. Uza sve to, centar je opet postao poželjan, jer se u njega u međuvremenu doselilo čak 12 tisuća ljudi. U početku, bilo je i onih koji su se bunili na kompletnu zabranu prometa u centru, no vremenom, shvatili su kako je ovako nešto zapravo – privilegija.

Tako da, ukoliko želite neometano šetati, za vas je pravo rješenje Pontevedra, grad u kojem su nekad ceste kojima su prolazile tisuće automobila, zamijenile dugačke, popločane šetnice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju