Iako svi često jedva dočekamo vikend i sanjamo o danu provedenom u krevetu, ponekad je najbolja opcija spakirati stvari i otići negdje na dva, tri dana. Ako ste od onih kojima treba odmor za dušu i tijelo, a volite fino pojest' i popit' onda je naš prijedlog posjet Novigradu – idealna opcija jest upravo sad dok prava sezona još nije počela.


Od Zagreba do Novigrada treba otprilike tri sata vožnje, a budući da vam se apsolutno nigdje ne žuri skroz je okej lagano skrenuti s puta i svratiti do Motovuna.


Priča iz Novigrada - 16 Priča iz Novigrada - 16 (Foto: Ines Ibrišević/Kristina Skorup)


Grad koji oživi za vrijeme filmskog festivala krajem srpnja itekako se isplati posjetiti kad nema baš puno ljudi i kad možete okinuti idealnu fotku bez da vas sa svih strana netko gurka laktom. Mnogima je prva asocijacija na ovo mjesto miris tartufa koji jednostavno prožima ulice i zidine grada. To može biti mali problem za one koji ne vole ovu specifičnu namirnicu, ali naš je savjet svakako ddajte priliku lokalnim specijalitetima i možda promijenite mišljenje.


Ovog puta naš je izbor pao na Konobu Mondo – privukla nas je lokacija, detalji eksterijera, nasmijani konobari i naravno miris tartufa. Budući da nismo neki veliki kulinarski znalci pustile smo da nas iznenade, a izbor je pao na njoke s kozicama i tartufima. Nismo požalile – dokaz su oblizani tanjuri.


Priča iz Novigrada - 12 Priča iz Novigrada - 12 (Foto: Ines Ibrišević/Kristina Skorup)


Nakon Motovuna i finog ručka red je došao i na kavu koju smo odlučile popiti u Grožnjanu. Preporuka je bila sljedeća – pronađite štand s fritulama koje su fantastične i tamo je birc s ludim pogledom. Tako je i bilo! Plus, svaka je snimila hrpu fotki koje su otišle ravno na Instagram. Hashtag #nofilter sve govori o ljepotama ovog mjesta.


Grožnjan Grožnjan (Foto: Ines Ibrišević/Kristina Skorup)


Konačna postaja je Novigrad. Grad koji definitivno može dobiti pridjev fotogeničan; ulice su romantične, škure idealna pozadina za nove profilne fotografije, a stanovnici će se uvijek pomaknut da ti ne upadaju u kadar – bez dobacivanja sa strane. Naše preporuke su sljedeće...

Jutro se naravno započinje kavom. Ako ste tip osobe koja ne razgovara ni s kime prije prve kave, preporučujemo Booze and Blues – mjesto malo izvan samog centra grada s pogledom na marinu. Tamo će vam ljubazni konobari poslužiti omiljeni napitak, a jednako tako ovdje možete navečer doći na koktel ili svirku. Oaza mira nakon koje dan može biti samo idealan.


Booze and Blues Booze and Blues (Foto: Ines Ibrišević/Kristina Skorup)


Potraga za mjestom gdje ćete pojesti ručak može se pretvoriti u pravu malu pustolovinu. Svaka ulica priča svoju priču i teško je uopće izabrati mjesto na kojem ćete zadovoljiti svoje okusne pupoljke. Mi smo svoje mjesto vidjele krajičkom oka tijekom jutarnje šetnje, a kad smo dovoljno ogladnjele trebalo nam je neko vrijeme da ga ponovno pronađemo. Konoba Gatto Nero jedno je od onih mjesta za koje se isplati malo lutati ulicama Novigrada, kao da se namjerno sakrila da do nje dođu samo oni koji su dovoljno uporni i koji će znati cijeniti sve specijalitete koje tamo nude.

Postoje restorani u koje dođeš, sjedneš, pojedeš i odeš. A postoje i mjesta na kojima upoznaš vlasnika, saznaš povijest restorana, toliko uživaš u hrani da zaboraviš i pričati, a ako vam kažem na nismo niti jednom pogledale na Instagram sve će vam biti jasno. Gatto Nero upravo je takvo mjesto i još malo više od toga. Ovog puta preporuka šefa kuhinje bilo je jelo pod nazivom „Krakovi hobotnice 'Gatto Nero'“. Super izgleda na tanjuru, super izgleda kao fotka za Instagram, a okus ćemo pamtiti još dugo. Malo je reći da smo bile oduševljene. Ponovno smo polizale tanjure, a nakon deserta tješile smo jedna drugu da je ljeto još daleko.


Gatto Nero Gatto Nero (Foto: Ines Ibrišević/Kristina Skorup)


Nakon hrane treba malo i prošetati, a mobitel nam je cijelo vrijeme bio u rukama jer je bilo šteta propustiti bilo koji kadar. Neizbježni su naravno kišobrani koji su postavljeni čak kroz nekoliko ulica u gradu. Najviše smo vremena zapravo izgubile ovdje: „Ajde sad jednu ozbiljnu, ajde sad skoči, ajde kao spontanu, ajde gledaj u kameru,...“. Naravno, trebalo je raditi brzo i efikasno dok nema drugih prolaznika koji žele raditi isto što i mi. Upravo zato idealno je doći ovdje dok još nema puno turista koji nemaju previše razumijevanja za Instagramere.


Priča iz Novigrada - 8 Priča iz Novigrada - 8 (Foto: Ines Ibrišević/Kristina Skorup)


Kad su plaže i kupanje u pitanju uživale smo jer nije bilo puno ljudi, djece, jednoroga na napuhavanje i sezonaca koji prodaju krafne. Samo mir i tišina. Čak nas ni plitko more nije spriječilo da se u potpunosti relaksiramo. Najveći plus jest idealan zalazak sunca točnije fotografije koje se mogu snimiti na divnim lokacijama. Samo nebo je granica – doslovno.


Priča iz Novigrada - 19 Priča iz Novigrada - 19 (Foto: Ines Ibrišević/Kristina Skorup)


Noćni život u predsezoni možda nije baš tako bogat, ali to ionako nije bitno. Podočnjake nakon burnih izlazaka ne može baš popraviti niti jedan filter. Samo chill – čaša vina prije spavanja smatra se ljekovitim, zar ne? Kokteli se mogu popiti na svakom ćošku, a i kišobrani izgledaju odlično i po mraku.


Priča iz Novigrada - 22 Priča iz Novigrada - 22 (Foto: Ines Ibrišević/Kristina Skorup)


Ako se želite malo maknuti za vikend, pojesti finu hranu, popiti još bolje vino i imati brdo novih fotografija za uspomenu i dugo sjećanje Novigrad bi se svakako trebao naći na vrhu "to do" liste.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju