Koliko je god predivno otići u neku daleku zemlju i iznenaditi se različitostima, toliko je posebno lijepo upoznati i svoju, pogotovo kad je ona ovako šarmantna.

Danas vas vodim na otok Rab kojeg su stari Rimljani prozvali otokom sreće. Felix Arba. Što to ima u njemu da je dobio tako laskavu titulu? Dok prilazite otoku trajektom, imate osjećaj da se vozite kroz neki nenaseljeni planet. Samo more i krševiti otočići.



No, kad dođete na otok, neka potpuno druga priča. Grad Rab, prožet mnoštvom malih uličica i kamenih kuća, šarmantan je stari grad sa čak četiri zvonika i mnogo malih trgova. Nalazi se između uvale sv. Eufemije i gradske luke. Kroz svoje stare građevine, spomenike i hramove, obiluje poviješću, onom koju možete i vidjeti i opipati.



Osim što će vas očarati svojom ljepotom, vratit će vas u neka stara vremena. Prisustvujete li poznatoj Rabskoj fjeri, na tren ćete se vratiti u doba srednjeg vijeka i postati svjedokom viteških igara. Uživat ćete u tradicionalnim plesovima, u natjecanjima samostreličara, a uz sve to bit ćete obavijeni nekim mističnim velom minulog doba.

Svu tu povijest imali smo priliku osjetiti i na fešti u ime dana pobjede grada Raba, 9. svibnja, kada je sv. Kristofor, zaštitnik grada Raba, preusmjerio strijele Normana od gradskih zidina, davne 1075. godine.





Rab je vlasnik mnogih nagrada u turizmu, od najljepše uređenog trga, najoriginalnije turističke ponude do Rabske torte koja je proglašena najoriginalnijim suvenirom. A dobio je i one međunarodne, poput najboljeg turističkog odredišta jadranskog otočja.



Gastronomska ponuda je na vrhuncu. Nanese li vas put u jedan od restorana, očekujte pravu gozbu s plodovima mora i kopna spravljenim na sve moguće načine. Pijte fina vina. Gledajte u more. I nemojte se sramiti pomaknuti remen za još jednu rupicu.



Sudjelujte u izradi poznate Rabske torte čiji je recept star oko 800 godina i koja se nalazila na plemićkim jelovnicima. Uživajte u preslatkom ambijentu Rabske kuće. Kušajte razne tradicionalne rapske slastice. Muštaćoni koje sam dobila na poklon planuli su istog trena.




Nakon dobrog jela, valja dobro i odmoriti. To može biti u jednoj od onih kamenih obiteljskih kuća ili u jednom od vrhunskih hotela. Kako vam drago.



Rab je također poznat i kao najpjeskovitiji otok s čak 22 pješčane plaže. Kako nepuna 3 dana nisu ni blizu dovoljna za istraživanje svih zanimljivosti i ljepota koje ovaj otok pruža, neke sam ostavila za drugi put. Istraživanje skrivenih uvala i smaragdnih plaža malo će pričekati. A i ne bih vam htjela odati sve tajne Raba, neke i sami morate otkriti. Tako je slađe.

I na kraju, hvala divnim ljudima grada Raba koje sam imala prilike upoznati, koji su nas vodili na sva ta lijepa mjesta, hranili ne samo lokalnim gastronomskim poslasticama, već i poviješću tog zanimljivog mjesta. Znate koji ste.

A kako je sve to izgledalo, možete pogledati u videu

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju