Guste šume, skrivena jezera i neobične atrakcije – to je portugalska Serra da Estrela ili Zvjezdana planina. Samo ime upućuje nas na još jedan razlog za posjetiti jedan od najviših planinskih lanaca Portugala.

Zvjezdana planina svoje romantično ime duguje činjenici da su upravo njeni vrhovi savršena lokacija za promatranje noćnog neba ispunjenog zvijezdama. Riječ je o području s minimalnim svjetlosnim zagađenjem – kao što je to u nas primjerice Petrova gora na kojoj se odvijaju popularna okupljanja radi promatranja Suza sv. Lovre.

Osim što nema umjetnog svijetla koje bi omelo uživanje u nebeskim i noćnim fenomenima, ova regija može se pohvaliti s čak 286 dana u godini bez oblaka. Također, budući da je riječ o ruralnom dijelu zemlje, nema mnogo gužve, buke, turista i općenito – ljudi.

Ako i ne planirate noćiti pod vedrim nebom, već želite doživjeti ljepote planine za vedra dana, ne brinite. Pogled je jednako spektakularan i kada gledate dolje ili kada promatrate zalazak sunca.

Najviši vrh nalazi se na 1993 metra nadmorske visine i poznat je po radarskoj postaji nalik golf loptici kraj koje svi rado poziraju i prave selfije. Premda Portugal inače nije poznat kao skijaška destinacija, zimi Serra da Estrela postaje oaza za sve ljubitelje snijega, zime i skijanja.

Inače je planina poznata i po istoimenoj vrsti psa koja potječe iz ove regije, istoimenom siru koji savršeno paše uz domaći kruh, te vuni od koje će sigurno biti satkani vaši najdraži suveniri.

Do planinskih obronaka Serra da Estrela vrlo je jednostavno doći. Do njih se može stići preko sela Manteigas odakle vodi prekrasna panoramska cesta kroz borovu šumu sve do platoa u visinama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju