Londonski toranj (Tower of London) jedan je od najpoznatijih simbola Londona. Srednjovjekovna tvrđava na rijeci Temzi služila je za obranu, a danas se u njoj čuvaju kraljevska kruna i dragulji.

(Ne)slavni toranj stekao je crnu reputaciju kada je postao zatvor i mjesto za mučenja i pogubljenja. Među brojnim slavnim licima koja su ovdje bila zatočena, od kraljeva i njihovih supruga, ističe se i nacist Rudolf Hess koji je 1941. ovdje boravio nekoliko dana. Postojao je izraz „biti poslan u Toranj“, koji je značio da je osoba uhićena i ide u zatvor, a možda i u smrt.

No, nije sve tako crno – još je crnje. Toranj već stoljećima čuvaju gavrani. Prema pričama, prvi puta su došli ovdje kada su nanjušili smrad leševa kraljevskih neprijatelja. Povjesničari ističu kako je vjerojatnije da su samo bili nečiji dvorišni ljubimci, ali sad je kasno.

Naime, već se proširilo vjerovanje da će kraljevstvo propasti onda kada njih ne bude bilo. Zbog toga su Englezi učinili sve kako bi osigurali da gavrani ne mrdaju. Da, podrezali su im krila da ne mogu daleko odletjeti.

Njihov broj danas varira između šest i osam, a zbog svoje važne uloge uživaju i kraljevski život. Imaju svoje sluge, svaki dan obroke dobivaju s obližnje tržnice Smithfield, a o njihovom zdravlju brinu vrhunski veterinari.

Gavrani se uglavnom ponašaju pristojno, ali bilo je i određenih scena. Jedan gavran tako je ostao bez posla nakon što je napao i uništio antene tornja.

Posjetite li Londonski toranj, vjerojatno ćete ih zateći u šetnji travnjakom ili međusobnoj igri. Ipak, držite se pravila i sjetite natpisa upozorenja da im ne dižete živac 😉

Pogledajte kako izgleda restoran chefa Stipe iz MasterChefa Il Ponte - 1 Il Ponte - 2 Il Ponte - 10 +30 Il Ponte - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju