Sevilla je grad u kojem ono što mislite o španjolskoj kulturi s dozom predrasude, zapravo, dobije svojevrsnu potvrdu pa se uvjerite da su neki od hispanskih klišeja stvarni, a ne samo plod pisaca ili filmskih djelatnika. Šala mala. Sevilla je grad flamenca, fešti i strasti. Grad je sjajno oslikan svojom elegantnom arapskom baštinom i dramatičnom rimskom poviješću. Prosječne ljetne temperature dosežu 35°C, a kiša pada manje od 80 dana u godini, ali u ovom gradu se može naći puno više od sunca, lijepih zgrada i nekišnih dana

Donosimo vam 10 zanimljivih činjenica koje možda niste znali o gradu Sevilli, ali su, nekako, za pretpostaviti.

Raj za filmske stvaratelje

Sevilla je dom nekih dobro poznatih scena u velikim filmovima. Klasik iz 1962. Lawrence of Arabia sniman je na lokacijama po cijelom gradu, prepoznat ćete 'The officers club in Cairo', 'Jeruzalem' i 'Council chamber'; Hotel Alfonso također se pojavljuje u filmu i ali u njemu zbilja možete odsjesti dok ste na odmoru u Sevilli.

Nedavno se 'Kingdom of Dorne' iz Igre prijestolja udomilo u ovom gradu. Ako vam to nije dovoljno, možete prošetati u cipelama Natalie Portman i Haydena Christensena na Plaza de Espana u sklopu filma Star Wars Episode II: Attack of the Clones.

Rodno mjesto tapasa

Mnoge španjolske regije tvrde da su rodno mjesto tapasa, ali Sevilla ima najviše činjenica na svojoj strani. Riječ tapas izvedena je iz španjolskog izraza "pokriti" ili "vrh", slastica je to s tankim kriškama kruha i mesa kojima su andaluzijski ljubitelji likera pokrivali svoje čaše između gutljaja. Tapas se kasnije razvio u razne grickalice koje su nadopunjavale likere dok na kraju kao hrana nije postao važniji od seviljskih likera i rakija.

Vjerske i zabavne manifestacije

Sevilla je rodno mjesto i nekih od najrazličitijih europskih festivala kao što je Feria de Abril kao sklop veselja i dobre vibre i manifestacija Semana Santa - iznimno važan vjerski događaj u Sevilli kad ulice oživljavaju procesijama u spomen na Kristovu muku. Obično se održava tjedan dana prije Uskrsa i velika je to vjerska proslava u cijeloj Španjolskoj. Dva tjedna kasnije grad je domaćin Feria de Abril, tjednog proljetnog sajma s plesom, pićem, jelom i druženjem. Religioznost i zabavu ovaj grad uspio je spojiti u jedno i pokazati kako se mogu međuosobno dopunjavati.

Vječno počivalište Kristofora Kolumba

Impresivna seviljska katedrala jedna je od najvećih na svijetu i upravo u njoj leži jedan od najvećih istraživača u povijesti - Kristofor Kolumbo. Nakon njegove smrti 1506. Kolumbo je prvo pokopan u Valladolidu u Španjolskoj, a zatim je odveden u Monasterio La Cartuja u Sevilli. Ostaci su ponovno premješteni u područje koje se danas zove Dominikanska Republika, a nakon što je Španjolska izgubila kontrolu, a vlast koncentrirana na Havanu u Kubi nakon kubanske neovisnosti krajem 19 stoljeća, Kolumbovo tijelo opet je vraćeno u seviljsku katedralu.

Gorka naranča

Sevilla je bogata gorkom narančom, voćem jako sličnim naranči na koju smo svi navikli, ali bogatijom vitaminom C od obične naranče i idealnom za pripremu džemova i pekmeza.

Po preporuci čitatelja: Mjesta koja nikako ne smijete propustiti u predivnoj Sevilli Sevilla - 10 Sevilla - 9 Sevilla - 8 +7 Sevilla - 7

Tajna šifra

Prema legendi, tajnu šifru NO8DO gradu je dao kralj Alfonso X. Natpise možete vidjeti posvuda po gradu, a domicilno stanovništvo natips prevodi kao "nije me napustio". Natpis se odnosi na to da kralj nije napustio svoj grad.

Najveća drvena konstrukcija na svijetu

Metropol Parasolis je zdanje od kojeg zastaje dah. Projektirao ga je Jurgen Mayer, a Metropol Parasolis je, tvrde u ovom gradu, najveća drvena konstrukcija na svijetu.

Las Setas Las Setas (Foto: Shutterstock)

Popularna je cijele godine

Sevilla je blagoslovljena sunčanim vremenom tijekom cijele godine. Zapravo, svake godine u prosjeku je nekih 80 dana kiše. Također je najsunčaniji grad u Europi s vrlo vrućim ljetima, koja se vrti oko 35 Celzijevih. Inače, najviša temperatura ikad zabilježena u Europi bila je u Sevilli 1881. godine i to nevjerojatnih 50 stupnjeva Celzija.

Samoodrživi grad

Većina energije koju grad crpi dobiva se iz obnovljivih izvora energije. U Sevilli postoji ogroman solarni toranj koji crpi energiju i prvi je takav u svijetu napravljen za komercijalnu upotrebu, a u planu je izgradnja još takvih tornjeva.

Najvažnija sporedna stvar na svijetu

Dugogodišnji kapetan Seville bio je Hrvat Ivan Rakitić, a traga u tom klubu ostavio je i Davor Šuker, ponajbolji hrvatski napadač koji je u 162 nastupa za andaluzijskog diva utrpao 81 pogodak. Uz FC Sevilla, kao svjetski poznat nogometni brand, u Sevilli postoji i Real Betis, a rivalstvo među ovim dvjema klubovima slično je onom kod naših beogradskih susjeda.

Po preporuci čitatelja: Mjesta koja nikako ne smijete propustiti u predivnoj Sevilli Sevilla - 10 Sevilla - 9 Sevilla - 8 +7 Sevilla - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju