Prilikom putovanja, netko voli gledati znamenitosti, netko uživa u hrani, a netko u ludim izlascima. Britanski Guardian objavio je, uzevši u obzir te razne kategorije, europske gradove idealne za kraće putovanje, pa vrijeme je da otkrijemo koji su to...

La Coruna, Španjolska (umjetnost i kultura)

Najveći spomenici ovdje na sjeverozapadnom vrhu Španjolske sagrađeni su kako bi navodili mornare, poput Herkulovog tornja, najstarijeg svjetionika na svijetu koji je u funkciji.

La Corunu nazivaju i "grad od stakla", zbog staklenih balkona modernističkih kuća okrenutih prema luci. Turistički ured ima modernističku rutu koju downloadati na svoj pametni telefon, a još dragulja možete pronaći lutajući četvrtima Ensanche i Pescaderia.

U gradu je živio i Pablo Picasso, doduše samo pet godina kao dijete, ali muzej Kuća Pabla Picassa (s reprodukcijama) vrijedna je posjeta. Za originalna djela tu je Museo de Bellas Artes i jedan od najboljih muzeja Galicije Fundación Luis Seoane.

Tu je i veliki broj broj interaktivnih, edukativnih muzeja, kao što su Museo Nacional de Ciencia y Tecnología (Muncyt), futuristički Domus, i popularni MEGA Mundo Estrella de Galicia unutar poznate gradske pivovare.

La Coruna La Coruna (Foto: Getty Images)

Lyon, Francuska (noćni život)

Noćni život u Lyonu cvjeta, a ima dovoljno toga za svačiji ukus. Ljubitelji glazbe mogu započeti izlazak već poslijepodne, pregledavajući vinile u Onigiri records, trgovini specijaliziranoj za japansku elektroničku glazbu.

Dobar početak noćnog izlaska je uživanje u pastisu (francusko alkoholno piće) u baru Le Broc’ u centru grada, nakon čega slijedi večera u Café du Jura. Za manje budžete tu je Le Barcandier, s vegetarijanskim tapasima za 75 kuna. Le Sucre, klub elektronske glazbe na krovu bivše tvornice šećera s pogledom na rijeku Saône – pomogao je postaviti Lyon na kartu noćnog života, s vrhunskim izvođačima od Laurenta Garniera do Anethe.

Za underground scenu, s plesnim večerima indie rocka i elektro muzike, Le Sonic je klub na malom brodu usidrenom na Gare de Perrache. Kraspek Myzik u posjećuju zaljubljenici u indie glazbu, a Grnd Zero, u predgrađu Vaulx-en-Velina, je skvot pretvoren u underground glazbeno mjesto.

Trst Trst (Foto: Getty Images)

Trst, Italija (hrana)

Oko kulinarske scene u ovom živahnom lučkom gradu vlada prava gužva: od tečajeva kuhanja lokalnih specijaliteta do ulične hrane i dnevnih izleta na obližnju visoravan Carso na kušanje rijetkih sireva odležanih u vapnenačkim pećinama. Trst je prijestolnica kave, dom poznatog brenda Illy, kao i male lokalne pržionice kao što je Bazzara Espresso. Pridružite se obilasku književnih kafića koje je jako volio James Joyce, kao što su Tommaseo, Specchi i La Bomboniera.

Eataly, trgovina talijanskom hranom s podružnicama diljem svijeta, u Trstu se smjestila u raskošno renoviranom skladištu vina na obali i nudi jela od svega, od lisnatog tijesta do svježe tjestenine. S druge strane, ako želite okusiti lokalni život, pridružite se na gužvu za ručak u restoranu Da Gildo, na dimljenoj svinjetini i ljutom fermentiranom kupusu ili izdašnoj jota juhi od graha.

Čudo arhitekture staro dva tisućljeća čije sve tajne znanstvenici ni danas ne mogu otkriti Panteon - 1 Panteon - 2 Panteon - 3 +1 Panteon - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju