Modro oko Cetine, koje je, kako piše Antea Ćurin u svojem tekstu, „zapravo duboka rupa iz koje izvire najbistrija, najhladnija i najčišća voda, koja potom dugih 105 kilometara teče Cetinom, sve do veličanstvenog kanjona u Omišu iz kojeg se izljeva u Jadransko more“ prizor je koje treba vidjeti najmanje jednom u životu.

Cetina ima brojne izvore koji su nastavci izoliranih podzemnih tokova Dinarskog masiva što u dodiru s laporima izbijaju na površinu. Tri su glavna vrela: Veliko ili izvor Glavaš, Vukovića vrilo i Batića vrilo. Nalaze se u podnožju Dinare, a sva plijene pozornost izrazitom bistrinom i modrozelenom bojom.

Upravo se ondje dovršava i cikloturistički vidikovac s odmorištem Vrelo Cetine, koji gleda na hidrološki spomenik prirode dubok čak 125 metara - upravo tamo gdje prolaze i dvije biciklističke rute čije je polazište u Kninu: 403 Put Vrela Cetine i 413 Via Dinaris.

Na ovom je području ukupno trinaest uređenih biciklističkih ruta, koje zadovoljavaju i najzahtjevnije biciklističke apetite upravo zahvaljujući svojoj raznovrsnosti, a Via Dinaris najzahtjevnija je i idealna za iskusne bicikliste.

Nakon što bude dovršen, vidikovac će biciklistima ponuditi servisne stanice za bicikle, stalke i klupe, a Šibensko-kninska županija uredila je i pješački put do vrela Cetine stepenicama.

"Nedaleko od vrela nalazi se najstarija starohrvatska crkva u Hrvatskoj – crkva Sv. Spasa. Crkvica je predromaničke forme sa zvonikom, sagrađena u 9. stoljeću. Uz crkvu se nalazi i groblje sa stećcima, koji datiraju iz 14. i 15. stoljeća", piše Turistička zajednica Knina.

Bacite pogled na fotografije u galeriji i pokušajte odoljeti najljepšem oku Dalmacije!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju