"Poljsko cvijeće mi se motalo oko nogu dok sam se spuštao s tvrđave Pitigliano, smještene na vrhu vulkanskog brda u toskansku dolinu. U podnožju sam prešao potok i slijedio vijugavu stazu. Odjednom sam bio okružen ogromnim blokovima sedre, porozne stijene od vulkanskog pepela, koji su se uzdizali 25 metara u visinu s obje strane rova. Prestravio sam se – i nisam jedini koji se tako osjećao na ovom mjestu“, prisjeća se autor teksta objavljenog na BBC Travelu, živo opisujući putovanje u blago rečeno, poseban dio Toskane.

Veza s podzemljem

Via Cave, mreža puteva koji se opisuju i kao potopljene ceste drevnih Etruščana, oko mjesta Pitigliano, Sovana i Sorano čine gotovo nevjerojatan prizor. Putevi koje su izgradili, Etruščanima su bili veza s podzemljem – put u zagrobni život. Posljednjih godina, arheološka otkrića u grobnicama diljem središnje Italije, otkrile su nešto više o tajanstvenoj civilizaciji koja je pridavala veliku važnost kultu smrti.

Mističnim putevima drevne civilizacije - 3 Mističnim putevima drevne civilizacije - 3 (Foto: Shutterstock)

Mistične ceste 

Široke brazde daju naslutiti kako je izgledala mreža puteva iskopanih prije 2000 godina, usječenih duboko u stijenu. Kako je vrijeme prolazilo, širili su se i prilagođavali tijekom stoljeća, u rimsko, srednjovjekovno, renesansno i moderno doba. Omogućavali su lakši pristup ravnicama u okolici sela, a danas su popularni među posjetiteljima koji žele otkriti mistični ugođaj etruščanskih cesti.

Put u prirodu 

Odlučite li se za toskansku avanturu, možete započeti razgledavanje od grada Pitigliana i usput se diviti očuvanim srednjovjekovnim selima i otkrivati čuda prirode Maremme. Naići ćete na uske prolaze, kao i puteve s uredno oblikovanim stepenicama, pa i naići na džungle mahovine i paprati okružene golemim zidovima.

Egipatska tehnika 

Putevi su plitko urezan, tehnikom rezanja kamena koja je prvi put viđena u drevnom Egiptu. Vidjet ćete i duboke jame s kamenim spomenicima, nekropole za pojedince ili čitave obitelji, koje su se nekoć punile zlatom, hranom i odjećom za siguran prolaz u zagrobni život. Mnoge etruščanske grobnice na tom području davno su opljačkane, a arheolozima je ostalo tek ponešto keramike i predmeta, važnih za istraživanje. Etruščani su vjerovali da se život nastavlja nakon smrti, a nagađa se da su drevni putevi ujedno i veza s bogovima koji su živjeli u podzemlju.

12 puta veći od Splita: Pogledajte kako će izgledati megagrad u srcu prirode koji će spojiti tradiciju i moderni način života Gelephu Mindfulness City - 12 Gelephu Mindfulness City - 16 Gelephu Mindfulness City - 15 +13 Gelephu Mindfulness City - 14

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju