Zateknete li se, poput Kevina McCallistera, u New Yorku bez smještaja i odlučite svratiti u hotel kao prava gospoda, evo jedne ideje i pouzdane preporuke.

Među brojnim neboderima Manhattana, ističe se jedan od najvećih i najljepših hotela grada. Smješten na križanju 34. Ulice i 8. Avenije nalazi se kultni hotel New Yorker koji će 2030 godine navršiti stotu obljetnicu.

Velika stara dama iz jazz ere

Izgrađen je u doba „jazz ere“ ili „urlajućih dvadesetih“, kada je društveni život bio živahniji nego ikad a New York postao glavno mjesto događanja. Jazz ritam koji je preplavio betonsku džunglu nije donio samo promjene u glazbi, već i društvenim normama, modi, masovnoj kulturi…

Niknuli su brojni klubovi a alkohol je unatoč prohibiciji nalazio svoj tajni put do šanka i vesele publike. Nadiruća nova društvena elita rado je provodila vrijeme po lobijima i restoranima hotela, pa je i New Yorker dao svoj obol potrebama doba.

Podignut u Art Deco stilu, dobio je nadimak „Velika stara dama“ koji mu je savršeno odgovarao. Bio je to jedan od najmodernijih hotela svog vremena, a u njemu su odsjedali utjecajni političari, slavne osobe i sportaši. Jedan od njih bio je Barack Obama stariji kojem je stipendija pokrivala troškove života na studiju u New Yorku gdje je došao iz Kenije. A ovdje je upoznao i oženio svoju suprugu, majku budućeg američkog predsjednika. Kako je svijet malen!

Teško je iz današnje perspektive shvatiti koliko je to bogatstvo bilo tada, kad ste za ovaj skupi hotel morali izdvojiti čak nekoliko dolara po noći. O da, najjeftinija soba od njih 2500 koštala je 3,5 dolara po noćenju. Danas biste toj cifri ipak trebali dodati još jednu ili dvije znamenke.

Dom slavnog izumitelja

Ono što je nama posebno blisko, jest to što je baš u ovom hotelu živio i slavni Nikola Tesla. Iznajmio je sobu nedugo nakon otvorenja, 1933. godine i u njoj ostao idućih deset godina – točnije, do kraja svog života. 

Iako je život posvetio znanstvenom radu i nije bio čovjek od tuluma, oni koji su poznavali Teslu opisivali su ga kao urednog, sređenog čovjeka koji je volio lijepo izgledati u društvu. Stari New Yorker dobro je odgovarao tom imidžu. Tesla je tako živio u hotelu i u trenutku kada je to bio „najveći zbir televizora pod jednim krovom“. Tako se hvalio hotel kada su 1948. godine među prvima svojim gostima instalirali televizore u stotinu soba.

U zadnjim godinama života, Tesla je najčešće provodio vrijeme u njujorškom parku, hraneći golubove. Bio je toliko fasciniran njima da je držao hotelski prozor otvoren kako bi mu dolazili praviti društvo. Posljednjih 10 godina života proveo je u ovom hotelu, u sobama 3327 i 3328 na 33. katu. U njemu je i umro, 7. siječnja 1943. godine, u 87. godini života.

Nažalost, nakon njegove smrti brojni važni dokumenti i papiri nestali su iz njegove sobe i nikad nisu pronađeni, no uspomena na velikog genijalca i dalje živi na hodnicima hotela. Budete li ikada ovdje boravili ili makar bili u prolazu, vidjet ćete spomen ploču izumitelju i posebnu posvetu na vratima njegove nekadašnje sobe.

A New Yorker? Nekoliko desetljeća kasnije, 1970-ih, izgubio je svoj nekadašnji sjaj te je zatvoren. Srećom, ponovno je otvoren 1994. godine, nakon što je u njegove renovacije uloženo 100 milijuna dolara. Velika stara dama s brojnim slavnim uspomenama čeka vas na ulicama grada koji ne spava.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju