Grad koji su podigla gospoda za gospodu“ – ovim riječima opisao je britanski državnik Benjamin Disraeli jednu europsku prijestolnicu. London? Rim? Atena? Nijedna od njih. Bio je to njegov dojam nakon što je 1830. godine posjetio jednu od najmanjih prijestolnica – Vallettu na Malti.

Valletta ga je očarala svojom arhitekturom i palačama koje su bile dostojne Venecije, a nije ni čudo kada uzmemo u obzir bogato kulturološko naslijeđe i povijest Malte. Ovdje su prolazili Arapi, Francuzi, Britanci i mnogi drugi koji su ostavili svoj trag.

Baš zbog toga što je često bila na meti raznih osvajača, Valletta je bila utvrđen grad. Nakon tzv. Velike opsade Malte 1565. godine, njeni bastioni, zamci i kule počeli su se estetski uzdizati i Valletta je postala dom umjetnicima i arhitektima koji su obogatili grad. Među njima je bio čak i slavni talijanski slikar Caravaggio kojeg mnogi smatraju začetnikom baroknog pravca.

U tom smislu, bio je ovo zlatni period male prijestolnice (koja je, usput rečeno, tek tada postala malteška prijestolnica, zamijenivši dotadašnju Medinu). Sva politička, ekonomska i kulturna aktivnost slila se ovdje u obliku malih dućana, obrta, radionica, umjetničkih ateljea… Čak 8 tisuća „gospodina“ radilo je godinama na gradnji raskošnih palača i domova za svu novopridošlu gospodu.

Vitezovi Hospitalci, poznatiji i kao Malteški vitezovi i Vitezovi malteškog reda, bili su zaslužni za postavljanje više od 300 spomenika diljem ovog malenog grada. Kupole crkvi tako su vješto izrađene da se posjetitelji i danas dive panorami grada, a održavanje buvljaka popraćeno je tada zgroženim odbijanjem: „Buvljak će narušiti dostojanstvo gradskih vrata!“

Danas je Valletta upisana na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Europi, a krenete li na mediteranski odmor iz snova, posjetite barem neke od ovih slavnih atrakcija: Konkatedralu Svetog Ivana u kojoj se nalaze Caravaggijeva najznačajnija djela, zgradu predsjednika vlade poznatu kao Palača Auberge de Castille et Leon, Kazalište Manoel, parkove Gornja i Donja Barrakka…

Valletta ima površinu manju od 1 kilometra kvadratnog tako da doista stignete obići svaku ulicu. Gospodski, kako joj i priliči.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju