Turska nisu samo Istanbul, Pamukkale i Kapadokija. Zemlja je to koja se može podičiti i brojnim prirodnim ljepotama, a među njih svakako spadaju i mnoga jezera...

1. Van

Najveće tursko jezero smješteno je na samom istoku zemlje na 1600 metara nadmorske visine. U njega se ulijeva 7 rijeka. Kako je riječ o slanom jezeru, ne smrzava se ni tijekom zime tako da je promet brodovima moguć tijekom cijele godine. Omeđeno je gustom šumom i vulkanskim vrhovima planina Suphan i Nemrut. Najveći otok u jezeru je Akdamar, na kojem se nalazi armenska crkva koja privlači brojne posjetitelje. Prema legendi u jezeru živi čudovište Van Golu Canavari.

2. Uzun

Uz to jezero nisu povezane legende, ali zato posjetiteljima pruža potpuni mir i tišinu. To je jezero slatke vode u podnožju planina Soganii i također je okruženo planinskim vrhovima i gustim šumama koji se reflektiraju na njegovoj površini i izgledom uvelike podsjeća na slavna švicarska jezera.

3. Bafa

U jugozapadnoj Turskoj pronaći ćete ovo jezero koje je nekoć bilo dio Egejskog mora, prije nego što su ga odvojili nanosi rijeke Meander. Jezero je slano i plitko, a na njegovoj površini zrcale se stabla divljih maslina koja rastu oko jezera. Na južnoj strani jezera nalazi se nekoliko plaža i romantični gradić Kapikiri. Jezero i područje oko njega dio su nacionalnog parka koji je posebno popularan među zaljubljenicima u ptice.

4. Tuz

Veličinom je ovo jezero drugo u Turskoj, a nalazi se u središnjoj Anatoliji. Najbliži grad je Konya, poznat kao kolijevka sofizma. Tuz u prijevodu znači slano jezero, u njega utječu dvije rijeke, plitko je i ljeti nerijetko presuši, ostavljajući pritom gusti sloj soli na dnu. Poznatim u cijelom svijetu čini ga upravo njegova boja, naime jezero je ružičasto!

5. Salda

Ovo je jezero poznato jer u svojem sastavu ima ljekovite soli hidromagnezita, koji je odličan za različite kožne bolesti. Bijele plaže i azurna boja čine ga vrlo popularnim uglavnom među lokalnim posjetiteljima. To je također i najdublje jezero u Turskoj. Zanimljivo je i to da NASA-ini znanstvenici smatraju da je jezero jednakog sastava kao krater Jezero na Marsu.

6. Beysehir

Jezero Beysehir i nacionalni park koji ga okružuje poznat je po svojoj tirkiznoj boji. Ovo najveće jezero sa svježom vodom u Turskoj ima čak 33 otočića, a krase ga i brojne pećine i pješčane plaže. Cijeli je park raj za ljubitelje ptica, a obalu jezera okružuje gusta borova šuma.

7. Sülüklü

Izlet na ovo jezero idealan je za ljubitelje kampiranja. Nalazi se u blizini Burj Al Babasa, napuštenog grada s nekoliko dvoraca. Najbolje vrijeme za posjet je ljeto. Odlučite li se za odmor na jezerima, izbjeći ćete nesnosne gužve karakteristične za morsku obalu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju