Turska nisu samo Istanbul, Pamukkale i Kapadokija. Zemlja je to koja se može podičiti i brojnim prirodnim ljepotama, a među njih svakako spadaju i mnoga jezera...

1. Van

Najveće tursko jezero smješteno je na samom istoku zemlje na 1600 metara nadmorske visine. U njega se ulijeva 7 rijeka. Kako je riječ o slanom jezeru, ne smrzava se ni tijekom zime tako da je promet brodovima moguć tijekom cijele godine. Omeđeno je gustom šumom i vulkanskim vrhovima planina Suphan i Nemrut. Najveći otok u jezeru je Akdamar, na kojem se nalazi armenska crkva koja privlači brojne posjetitelje. Prema legendi u jezeru živi čudovište Van Golu Canavari.

2. Uzun

Uz to jezero nisu povezane legende, ali zato posjetiteljima pruža potpuni mir i tišinu. To je jezero slatke vode u podnožju planina Soganii i također je okruženo planinskim vrhovima i gustim šumama koji se reflektiraju na njegovoj površini i izgledom uvelike podsjeća na slavna švicarska jezera.

3. Bafa

U jugozapadnoj Turskoj pronaći ćete ovo jezero koje je nekoć bilo dio Egejskog mora, prije nego što su ga odvojili nanosi rijeke Meander. Jezero je slano i plitko, a na njegovoj površini zrcale se stabla divljih maslina koja rastu oko jezera. Na južnoj strani jezera nalazi se nekoliko plaža i romantični gradić Kapikiri. Jezero i područje oko njega dio su nacionalnog parka koji je posebno popularan među zaljubljenicima u ptice.

4. Tuz

Veličinom je ovo jezero drugo u Turskoj, a nalazi se u središnjoj Anatoliji. Najbliži grad je Konya, poznat kao kolijevka sofizma. Tuz u prijevodu znači slano jezero, u njega utječu dvije rijeke, plitko je i ljeti nerijetko presuši, ostavljajući pritom gusti sloj soli na dnu. Poznatim u cijelom svijetu čini ga upravo njegova boja, naime jezero je ružičasto!

5. Salda

Ovo je jezero poznato jer u svojem sastavu ima ljekovite soli hidromagnezita, koji je odličan za različite kožne bolesti. Bijele plaže i azurna boja čine ga vrlo popularnim uglavnom među lokalnim posjetiteljima. To je također i najdublje jezero u Turskoj. Zanimljivo je i to da NASA-ini znanstvenici smatraju da je jezero jednakog sastava kao krater Jezero na Marsu.

6. Beysehir

Jezero Beysehir i nacionalni park koji ga okružuje poznat je po svojoj tirkiznoj boji. Ovo najveće jezero sa svježom vodom u Turskoj ima čak 33 otočića, a krase ga i brojne pećine i pješčane plaže. Cijeli je park raj za ljubitelje ptica, a obalu jezera okružuje gusta borova šuma.

7. Sülüklü

Izlet na ovo jezero idealan je za ljubitelje kampiranja. Nalazi se u blizini Burj Al Babasa, napuštenog grada s nekoliko dvoraca. Najbolje vrijeme za posjet je ljeto. Odlučite li se za odmor na jezerima, izbjeći ćete nesnosne gužve karakteristične za morsku obalu.