Čak i oni koji možda nisu najpažljivije pratili povijest u školi, znaju kako je francuski car zadnje godine života proveo na otoku Sveta Helena. No, osim tog podatka, dobro je i pitanje – gdje je uopće taj otok? Tko njime upravlja? I najvažnije – kako doći do njega. Odgovore smo potražili u priči koju donosi National Geographic.

„Sveta Helena, mali otok“. Legenda kaže kako je ove riječi kao student na knjizi iz zemljopisa 1785. godine napisao ni manje ni više nego Napoleon Bonaparte. Ako priča i nije istinita, u najmanju ruku je zanimljiva, jer je na isti taj otok 30 godina nakon Napoleon potjeran u egzil, a 6 godina poslije je na otoku i preminuo. Život je zbilja ponekad, u najmanju ruku, ironičan.

Ipak, i dan danas, 99 posto onih koji su čuli za Svetu Helenu, čuli su za nju iz priče o Napoleonu. No, stvari se ipak posljednjih godina mijenjaju, s obzirom da je u listopadu 2017., otok prvi put povezan komercijalnim letovima. Do tad, do otoka u sred Atlantika (točnije u južnom Atlantiku) koji se nalazi pod britanskom krunom, dolazilo se isključivo višednevnim putovanjem brodom, dok je od prije tri godine, omogućen i dolazak avionom za četiri sata iz Južnoafričke Republike.

Naravno, nije sve tako išlo. Standardno „stroga“ britanska javnost, aerodrom je proglašavala najbeskorisnijim aerodromom na svijetu, a s obzirom na prilično vjetrovite uvjete koji ovdje vladaju, svi piloti su morali proći dodatnu, posebnu obuku.

Zanimljivo je kako je ovaj mali otok, 2000 kilometara udaljen od obale Angole, kroz povijest privlačio mnoge poznate ljude. Tako su ovdje odsjedali slavni kapetan James Cook, znanstvenik Charles Darwin, ali i astronom Edmond Halley. Naravno, Napoleona više ni ne treba posebno spominjati.

Treba reći kako su šezdesetih godina prošlog stoljeća počela masovna iseljavanja, zbog nedostatka perspektive na otoku. Povezanost je bila loša, posla baš i ne previše, pa su mnogi, s obzirom na kolonijalnu povijest, otišli trbuhom za kruhom u Britaniju. Stoga je i otok pao u međuvremenu na svega 6 tisuća duša, no mnogi se nadaju kako će letovi, kojih će u budućnosti biti još i više, zaustaviti iseljavanje zbog sada dobre prometne povezanosti.

Tako jedan od stanovnika Aaron Legg, koji se bavi vođenjem tura po otoku, tumači kako je aerodrom pun pogodak. „Više ne moram čekati tri tjedna za turiste, a i aerodrom mi pruža više slobode za moja putovanja“ – pojašnjava. Iako cijene karata nisu jeftine, aerodrom se pokazao za sad pogotkom, te pridonio otvaranju mnogih smještajnih kapaciteta i povećao turističke dolaske.

No što zapravo, možete očekivati na ovom otoku? Ako tražite dugačke plaže ispunjene bijelim pijeskom i palme, onda zaobiđite ovaj otok. Helena je poznata po klifovima s božanstvenim pogledom na ocean, šumama, a pijesak koji se prostire uglavnom je – crne boje. Bogata je i morskim svijetom, pa su velike šanse da naletite na kitove i morske kornjače. Jasno, na svoje će doći i ljubitelji povijesti, s obzirom da se može razgledati i kuća u kojoj je Napoleon proveo zadnje godine života.

I što dalje reći? Ako tražite izazov, avanturu, bijeg od civilizacije i daleko, daleko od svih, možda ne bi bilo loše da razmislite o ovom zabačenom otočiću usred oceana. Niti priroda, a niti aktivnosti kojima se možete baviti neće vas razočarati, pa stoga, put pod noge i pravac – Sveta Helena!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju