Kada promatramo prizore današnje destinacije, već nam je u glavi pjesma „I'm always here“ iz slavne serije Baywatch. Nisu u pitanju kalifornijske obale, ali nešto drugo neodoljivo podsjeća na ljetne radosti (i potencijalne ozljede).

Mullaghmore Head pitomo je ribarsko selo na sjevernim obalama Irske, pod okriljem neobične planine Ben Bulben. Nekada je cijelo mjesto pripadalo jednoj bogatoj obitelji, no danas je raja ipak malo raznolikija – tim više što je ovo odredište brojnih turista, naročito surfera.

Što nas dovodi do naše asocijacije: Mullaghmore je izvrsna destinacija za surfere zbog svojih visokih morskih valova.

Prije devet godina ovdje je zabilježen rekord – surferi koji su se zatekli na obalama 8. ožujka 2012. godine imali su čast surfati pod valovima visokim čak 15 metara! Sve se odvijalo pod brižnim okom obalnih zaštitara („I won't let you out of my sight…“).

Moćno divlje more često poprate i tmurni oblaci pa je cijeli dojam jednako privlačan koliko i apokaliptičan. Domaći su navikli i rado ovdje dolaze na surfanje, a neke od njihovih avantura rezultirale su slavnim Youtube serijalima „Meet Ireland's Maddest Surfers“ (Upoznajte najluđe irske surfere).

Vikinška oluja

Kombinacija specifičnih klimatskih uvjeta koji dovode do ovako visokih valova ovdje se jednostavno zove „vikinška oluja“, a valove nazivaju irskom zvjeri. Zvuči moćno, a tako i je. Ako niste dovoljno spretan i iskusan surfer, radije pričekajte malo mirnije more jer ovdje je znali biti slomljenih kosti i daski za surfanje.

No, da ne bi bilo da obeshrabrujemo putnike, Mullaghmore je – surfali ili ne – prekrasna destinacija koju nećete požaliti. Duge, pješčane plaže, pogled na planinu u obliku stola, slikovito mirno selo s ravno 136 stanovnika i pubom (ne brinite)…

Mullaghmore je ujedno i mali poluotok idealan za dugačku kružnu šetnju tijekom koje ćete imati predivan panoramski pogled na more sjevera i beskrajna, zelena irska polja i klifove. Sama staza duga je oko 8 kilometara i trebat će vam oko 2-3 sata laganog hoda uz fotkanje.

Kako doći do ovog mjesta? Predlažemo da se uputite tzv. Putem divljeg Atlantika kojem često tepaju da je „irski Route 66“. Ova cesta spaja najsjeverniju (Malin Head) i najjužniju točku Irske (Mizen Head) – čeka vas 2500 kilometara savršenih prizora, a Mullaghmore Head je samo jedan od njih…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju