Koji god naziv odabrali, dobro joj stoji: irska Route 66 ili Put divljeg Atlantika. Ova cesta koja vodi zapadnom obalom irskog otoka polako prodire na liste najljepših cesta svijeta.

Cesta počinje u mjestu zvanom Malin Head – najsjevernijoj točci Irske, a vodi do Mizen Head – najjužnije točke Irske. Duga je 2 500 kilometara, a pogled koji se pruža s nje je blago rečeno fantastičan.

Krećete li od sjevera, možete nedaleko od Malin Heada zastati kod poluotoka Fanad na kojem se nalazi prekrasan utvrđeni svjetionik s početka 19. stoljeća.

Cesta vas potom vodi do klifova Sliabh Liag, najviših (dostupnih) morskih klifova Europe koji se protežu do 601 metra nadmorske visine. Možda nisu poznati poput Cliffs of Moher, ali su zato skoro tri puta viši.

Nakon klifova, čeka vas malo mjesto velikih valova. Mullaghmore je poznata destinacija za surfanje na morskim valovima koji mogu biti visoki i po 15 metara. Dio su vremenskih uvjeta koje ovdje domaći zovu „vikinškom olujom“. No, ako niste iskusni surfer, držite se auta i ceste. Bilo je ovdje slomljenih nosova…

Keem Strand je mirno, ruralno, zeleno i slikovito mjesto kraj mora. Zbog dobrog položaja, nekada su ovdje stražarili Britanci, a potom ribari koji su ovdje izgradili malo ribarsko naselje. Danas je pak popularna plaža i odredište za ljubitelje vodenih sportova.

Čini se kao cesta vrijedna vožnje, zar ne? E, pa, tek smo prošli jedan dio!

Na otprilike pola puta nalazi se Killary Harbour kojeg su Irci dugo nazivali „jedinim fjordom u Irskoj“. Nećemo ulaziti u lokalpatriotske razmirice s još dvojicom ili trojicom koji tvrde da i njihovo mjesto ima fjord, već ćemo zastati i uživati u veličanstvenom pogledu niz dolinu.

Južno nas čeka neobično mjesto Derrigimlagh, mozaik jezeraca koji su obilježila dva povijesna događaja. Tu su ostaci prve trans-atlantske radio stanice koja je uništena u irskom ratu za neovisnost, te spomenik pilotima čiji se avion ovdje srušio 1919. godine nakon leta preko Atlantika. Pratila ih je irska sreća i nisu bili ozlijeđeni.

Treba li uopće posebno objašnjavati iduću stanicu? Klifovi Mohera zasigurno su ionako dio vašeg itinerera ili ponovno objekt vaših putničkih želja, pa evo druge muhe u jednom udarcu. Uzdignuti iznad Atlantika, dugački 14 kilometara, ovi velebni klifovi dobili su ime po irskom izrazu za „litice od ruševine“.

Ako želite, na južnom dijelu obale možete se odvojiti prema tzv. Blasket otocima koji su već desetljećima napušteni, ali ih zbog netaknute prirode, zelenila i antičkih ostataka posjećuju turisti. Moguće je i noćenje.

Slično je i s otokom Skellig koji svojim „vulkanskim“ tj. piramidalnim izgledom djeluje potpuno nepristupačno. Pa ipak, stepenice postavljene oko njega vode vas do manastira i popularne točke za sve ljubitelje promatranja ptica. Zaštitio ga je i UNESCO.

Ovo je samo kratki itinerer, a prizora je još na stotine. No, dobili smo okvirnu sliku. Kad krećemo?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju