Kada se uputite liječniku sa svojim tipičnim bolovima, vrlo vjerojatno će vam prepisati neke dobro poznate stvari. Lijekovi, tablete, injekcije, uh, realno, sve skupa baš i nije neka sreća. Ali što ako bi službeno, medicinski dobili preporuku nekih drugih, radosnijih i ljepših stvari?

Liječnici u Kanadi od sada mogu upravo to. Novi program u četiri kanadske provincije omogućit će liječnicima da propisuju vrijeme u nacionalnim parkovima za pacijente kojima je potrebno malo boravka na otvorenom. Da, dobro ste pročitali – doći ćete kod doktora i dobiti recept s preporukom odmora u nekom od nacionalnih parkova.

Inicijativa se zove PaRX, a službeno ju je priznala Zaklada BC Parks prošlog mjeseca. Zdravstveni djelatnici koji se prijave za program mogu pacijentima ponuditi besplatnu propusnicu Parks Canada Discovery Pass, koja bi inače koštala oko 450 kuna godišnje. Opća preporuka jest da pacijenti provode dva sata tjedno u jednom od parkova.

PaRX tvrdi da odlazak u prirodu može imati nekoliko prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. Od smanjenja stresa i visokog krvnog tlaka do čišćenja pluća i produljenja životnog vijeka, čini se kako je svježi zrak, ako ne lijek, onda barem protuotrov za gotovo sve. Njegove prednosti nisu ograničene ni na odrasle - djeca također mogu imati koristi od bolje kondicije i provođenja vremena na zraku. Argumente protiv programa zbilja je teško pronaći.

Shema je trenutno dostupna u provincijama Britanska Kolumbija, Ontario, Saskatchewan i Manitoba, iako se očekuje da će se s vremenom proširiti na sve kanadske provincije i teritorije. Mi samo vjerujemo kako će i ostatak svijeta kroz godine pred nama prigrliti ovu kanadsku ideju jer ne bi bilo loše da vam vaš liječnik propiše posjet Plitvicama, slapovima Krke ili Risnjaku.

I Hrvatska je na listi: Najbolje zemlje za guštanje u prirodi Korčula - 4 +0 Korčula

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju