Da život u dalekim krajevima teče drugačije nego kod nas – znamo. No, da je situacija baš ovakva, ne bismo mogli ni pomisliti. U malom mjestašcu Talkeetna na jugu Aljaske ne odvija se mnogo stvari. Život teče mirno, a da nemaju većih problema, potvrđuje neobičan politički izbor.

Stanovnici Talkeetne za gradonačelnika su 1997. godine izabrali mačka zvanog Stubbs. Proslavio se kao udomljeni mačić bez repa na društvenim mrežama, a voljeli su ga čak i psi. Kad je došlo vrijeme za izbor glavnog šerifa, dvojbe nije bilo. Stanovnici su između dva kandidata ubacili Stubbsa i izglasali ga.

S obzirom da je riječ o malom mjestu s tek 900 stanovnika, njegov status gradonačelnika bio je više simboličan nego „ozbiljan“ – ali odluka je bila ozbiljna. Podržavali su ga na vlasti gotovo dva desetljeća, tj. njegov cijeli životni vijek.

Nije volio rad niti je imao ikakve kvalifikacije, a uživao je u finim stvarima i hrani. Zvuči kao prosječan kandidat, no s ovim su glasači barem bili zadovoljni.

Nije nam povisio poreze, ne miješa se u naše poslove, iskren je“, izjavio je stanovnik koji ga je spasio s ceste i ponudio svoj dućan kao mačkov ured. Simptični gradonačelnik pomogao je i razvoju turizma jer su turisti godinama svraćali u Talkeetnu samo kako bi vidjeli ovo čudo i izgovorili riječi: „Imamo sastanak s gradonačelnikom.“

Stubbs je „vladao“ dvadeset godina (vlast je preuzeo sa svega tri mjeseca), sve do svoje smrti 2017. godine. Na društvenim mrežama tužni stanovnici oprostili su se od svog gradonačelnika ovim riječima: „Dvadeset godina, nekoliko nepobitnih pobjeda, tisuće pauza za odmor. Bilo nam je dobro. Počivaj u miru.“

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju