Dunnet Head, krševiti rt u Caithnessu, pokrajini na sjevernoj obali Škotske, najsjevernija je točka britanskog kopna. Na toj slikovitoj visoravni nalazi se jednako slikovit svjetionik koji nadgleda čitav kraj i pozdravlja Atlantik s visine od 105 metara nad morem.

Dalje od prozora

Sagradio ga je inženjer Robert Stevenson 1831., a u dvjema kućicama uz svjetionik živjeli su svjetioničari i njihove obitelji sve do 1989. kada je svjetlosna signalizacija automatizirana. Svjetionik se vidi i s udaljenosti od četrdesetak kilometara, a za oluje valovi se raspršuju o okomite stijene tako jako da kamenčići s kojima se miješaju svako malo razbiju stakla na svjetioniku. Nevjerojatna snaga vjetra i mora stvaraju dojam da se čitava litica strovaljuje u more, a svjetionik se ljulja čitavom visinom.

Tu fantastičnu snagu prirode možete doživjeti i sasvim intimno jer danas možete i odsjesti u svjetioničarevim kućicama, a vrlo je popularno čitav kompleks unajmiti i za vjenčanja. Dobra pozadina za fotografiranje je zajamčena… barem ako vam se smiluju bogovi vjetra.

... i od ruba

Svjetionik se nalazi svega petnaestak metara od ruba okomite litice, a do njega se stiže uskom cestom uz koju rastu žilavi grmovi vrijeska. Staze sa strmim usponima koje vode duž nezaštićenih okomitih rubova litica kroz neukroćenu prirodu i zelene obalne travnjake šetački su raj za one hrabre, a to područje često posjećuju i promatrači ptica jer ih u sezoni kad se gnijezde ima na tisuće.

Dunnet Head - 4 Dunnet Head - 4 (Foto: Getty Images)

Visoke litice idealne su i za promatranje jata orki, pliskavica i dupina, čiji se pjev često čuje i kod samog svjetionika. U obližnjem zaljevu Brough Bay, do kojega vodi cesta (jer su se tamo iskrcavale potrepštine i zalihe za svjetioničare), možete promatrati tuljane dok se sunčaju na stijenama.

U blizini je i Dwarwick Pier, izvrsna početna točka prekrasne šetnje po vrhu litice do plaže Peedie poznatoj po bijelom pijesku… ali samo za oseke. Malo dalje su spektakularne pješčane dine u Dunnetu, a tek pet kilometara prema istoku nalazi se Duncansby Head s nevjerojatnim stijenama koje izranjaju iz mora, John o' Groats.

Pa, želite li se ženiti, promatrati ptice, planinariti ili samo uživati u spektakularnim škotskim vidicima… imate razlog za put.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju