Iako je bio na mojoj listi želja već godinama, proputovala sam puno dalje destinacije prije nego me put doveo na Capri. Možda i bolje, jer sada ga sa sigurnošću mogu opisati kao najšarmantnije mjesto na kojem sam bila. Ima nešto u ovom otoku što ostaje s vama zauvijek.

Za obilazak otoka vam je dovoljno dan-dva, no za one koji vole uživati i mogu si cjenovno priuštiti dulji boravak, savjetujem da uživate što više možete. Već sam dolazak brodom u Capri luku ostavlja impresivan dojam, a luksuzne vile, stabla limuna i slikovite ulice zajedno stvaraju jedinstveno i nezaboravno iskustvo. Ljepota otoka ogledava se i u njegovoj besprijekornoj arhitekturi koja je ujednačena, bez staklenih kreacija koje tu ne pripadaju, poput vintage vitrine na kojoj svaka figurica prati isti ton i stil.

Capri je dugo bio magnet za bogate i slavne. Još od rimskog doba njegova prekrasna ljepota i spokojna atmosfera privlačili su elitne posjetitelje. I car August i car Tiberije izgradili su velebne vile na otoku, a Villa Jovis bila je jedna od Tiberijevih najpoznatijih rezidencija. Privlačnost otoka nastavila se i u moderno doba, jer je postao omiljeno odredište slavnih osoba poput Audrey Hepburn, Jacqueline Kennedy Onassis i Sofije Loren, koje su bile očarane njegovim šarmom i prirodnom ljepotom.

Nasljeđe otoka kao glamuroznog utočišta zadržalo se i kroz 21. stoljeće, a nova generacija slavnih i dalje često posjećuje Capri. Poznate svjetske zvijezde uživaju u prekrasnim pogledima i upijaju sunce na privatnim jahtama u blizini obale, a nerijetko ih možete susresti po restorani navečer. Mi smo imali tu priliku i u poznatom restoranu Da Paolino smo sreli Magic Johnsona koji je bio na odmoru sa svojom obitelji. 

Otok nudi razinu luksuza s kojom se malo koje drugo odredište može mjeriti, no niti u jednom trenutku se ne osjećate da ne pripadate tom luksuzu. Posjetitelji, koji su sigurno imućniji od vas ne stvaraju nikakav polaritet. Naprotiv, goste otoka bih opisala kao nasmijane, vedre, pristupačne, sa profinjenim stilom koji će vas pozdraviti iako vas ne poznaju.

Otok Capri poznat je po svojoj prirodnoj ljepoti koja oduzima dah i kultnim znamenitostima. Poznata Blue Grotto (Plava špilja), očaravajuća morska špilja okupana eteričnom plavom svjetlošću, osvaja posjetitelje svojim nezemaljskim šarmom. Faraglioni, tri visoke formacije stijena koje se veličanstveno uzdižu iz plavetnila, postale su simbol otoka i nude nezaboravan prizor.

Dva očaravajuća gradića na Capriju, Capri i Anacapri, mogu se pohvaliti uskim ulicama, živopisnim cvjetovima,bugenvilijama, i šik buticima. Njihova elegancija dodatno je naglašena znamenitim hotelima kao što su Hotel Caesar Augustus, Grand Hotel Quisisana i JK Place Capri, koji služe za imućnije posjetitelje otoka. Mjesta kao što su La Piazzetta, restoran Terrazzo Tiberio u Capri Tiberio Palace i Caffè Morgano te restoran Da Paolino nude privlačan ambijent za ležerno promatranje ljudi ili prepuštanje lokalnim kulinarskim delicijama.

Capri Capri (Foto: Sparkles of italy)

Augustovi vrtovi, sa svojim zadivljujućim panoramskim pogledom, nezaobilazna su stanica za posjet otoku. Možete se do njih popeti vijugavom strmom stazom s morske strane, više za one sportske tipove, ili ležernom šetnjom od gradića Caprija.

Čuveni limuni Caprija bitan su dio šarma otoka, poznati zbog svoje impresivne veličine, žive boje i intenzivnog mirisa. Ukomponirani su u svaki segment otoka, od modnih uzoraka, oslikavanja interijera, uređenja prostora pa do poznatog likera Limoncella. Kako biste doživjeli autentični okus Caprija, svakako kušajte ovaj divan liker koji se osim u obliku likera nudi i u obliku osvježavajućeg Limoncello Spritz.

Još jedan jedinstveni aspekt bogate baštine Caprija je Carthusia, povijesna kuća parfema čiji korijeni sežu u 14. stoljeće. Legenda kaže da je lokalni redovnik stvorio prepoznatljiv miris od obilnog otočkog cvijeća za kraljicu Giovannu d'Angiò. Stoljećima kasnije, 1948. godine, slučajno otkriće stare formule parfema u napuštenom samostanu sv. Giacoma dovelo je do osnivanja Carthusia i oživljavanja drevne umjetnosti izrade parfema na otoku. Danas Carthusia nastavlja koristiti tradicionalne metode i lokalne sastojke za stvaranje luksuznih mirisa koji hvataju bit prirodne ljepote Caprija. Carthusijini mirisi simbol su bogate povijesti i jedinstvenog identiteta otoka.

Prebacite se na stanje uma Dolce far niente, otkrijte šarm Caprija i dopustite da vas njegova privlačnost odvede u svijet elegancije i čarolije.

Više o prekrasnoj Italiji i mjestima za koje znaju samo lokalci potražite na stranici Sparkles od Italy, ili na njihovom Instagramu.

Zamrznut u vremenu: Gradić u kojem još uvijek možete osjetiti autentični duh Italije Sermoneta - 20 Sermoneta - 19 Sermoneta - 18 +15 Sermoneta - 16

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju