Pleme Tahami nekoć su El Penol de Guatape štovali kao svetinju, a danas je ova granitna stijena popularna turistička atrakcija. Nalazi se na nadmorskoj visini od 2135 metara u kolumbijskom gradu Guatapeu, pokraj El Penola. Duga je 285 metara, široka 110 metara i visoka oko 200 metara.

Geolozi pretpostavljaju da je stara oko 65 milijuna godina, a da je današnji izgled rezultat oštrih atmosferskih utjecaja i erozije.

Prvi ljudi koji su se uspjeli popeti do vrha stijene bili su Luis Eduardo Villegas Lopez, Pedro Nel Ramirez i Ramon Diaz 1954. godine, a za ovaj poduhvat trebalo im je čak pet dana.

Kolumbijska vlada proglasila je El Penol de Guatape državnim spomenikom, a u međuvremenu su izgrađene stepenice s ogradom – sveukupno njih 740 – kojima je moguće popeti se do vrha i vidikovca s kojeg puca zapanjujući pogled na okolicu.

Penjanje više nije komplicirano kao prije sedamdesetak godina, ali i dalje iziskuje značajnu fizičku spremu. Na stijenu se moguće popeti svaki radni dan od 8 do 18 sati, a cijena ulaznice iznosi 20.000 kolumbijskih peza, odnosno oko 4 eura.

Katedrala soli: Impresivna podzemna građevina podignuta 200 metara ispod zemlje Slana katedrala, Kolumbija - 1 Slana katedrala, Kolumbija - 2 Slana katedrala, Kolumbija - 6 +2 Slana katedrala, Kolumbija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju