Iz susjedne Bosne i Hercegovine još nam se jednom javio fotograf i putnik Boris Trogrančić. Ovog puta mu je za objektiv "zapeo" stari most u Konjicu, mjesto koje se smatra točkom na kojoj se spajaju Bosna i Hercegovina.

Ova ćuprija tu laskavu titulu nosi od davne 1682. godine kada je šest kamenih lukova napokon zasjelo u predivnoj cjelini koja povezuje obale Neretve

Kako nam Boris javlja ovaj most spada u red najljepših mostova iz osmanskog perioda u Bosni i Hercegovini, zajedno s mostarskim Starim mostom, trebinjskim Arslanagić mostom i mostom Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Proglašen je za nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Boris nam tvrdi kako se s ove lokacije pruža veličanstven pogled na vrhove planine Prenj, a u okolini postoje brojni vidikovci s pogledom na ovaj prelijepi grad.

Konjic je inače poznat kao prijelomna točka između Bosne i Hercegovine, i ovaj kraj je izuzetno bogat prirodnim i kulturnim bogatstvima. Može se obići čuveni Titov bunker, a u neposrednoj blizini leži Boračko jezero, poznato kupalište i biser prirode. Za one hrabrije tu je poznati rafting na rijeci Neretvi, zaključuje ovaj fotograf. Mostar je od Konjica udaljen samo sat vremena vožnje, isto kao i Sarajevo.

Borisove predivne prizore s putovanja možete pratiti na njegovoj Facebook stranici i Instagram profilu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju