Milano. Grad u kojem je nastala moderna kultura espressa i prirodni dom za jedno od najambicioznijih mjesta pod imenom Starbucks – Reserve Roastery. Smješten u impozantnom Palazzo delle Poste na Piazza Cordusio, ovaj prostor nije samo kafić. To je hommage talijanskoj ljubavi prema kavi, dizajnu i zanatskoj tradiciji, oplemenjen luksuzom i modernom tehnologijom.
Kad sam kročio unutra, osjetio sam da ovo nije samo još jedna priča o kavi. To je bilo poput ulaska u "Willy Wonkinu tvornicu kave" – raskošni prostor od 2 300 kvadratnih metara gdje se industrijski dizajn, umjetnost i tradicija spajaju u jedinstveno iskustvo. Samo srce prostora čini golemi bakreni spremnik za prženje kave, savršeno usklađen s talijanskom estetikom i arhitektonskim nasljeđem. Ovdje se tradicija i inovacija doslovno susreću – kroz staklene cijevi možete pratiti putovanje zrna kave od silosa, preko strojeva za mljevenje, sve do šalice na vašem stolu.
Putovanje kroz povijest i tehnologiju
Starbucks – Reserve Roastery prva je takva u Europi, a nalazi se u povijesnoj zgradi koja je nekada bila pošta. Transformacija ovog prostora zasigurno je bila je pravi izazov – a arhitekti su se sigurno pitali kako smjestiti visokotehnološku pržionicu unutar zidova zgrade s više od stoljeća povijesti? Rezultat je impresivan: spoj arhitekture, inženjeringa i dizajna, gdje je svaki detalj pažljivo osmišljen kako bi odražavao bogatu talijansku baštinu, ali i suvremene standarde.
Starbucks Reserve Roastery u Milanu - 1 (Foto: Shutterstock)
Unutar pržionice ne samo da možete promatrati proces prženja i pripreme kave, već možete kušati i proizvode lokalnih talijanskih majstora. Premium peciva dolaze iz radionice poznatog milanskog pekara Rocca Princia, i dodaju autentičnost cijelom iskustvu. Svaki element prostora pažljivo je osmišljen da priča priču o tradiciji talijanske kave i modernim inovacijama.
Kava koja stvara doživljaj
Obično dnevno popijem više od desetak kava, i jako sam izbirljiv kad je kava u pitanju, ovdje se nisam nimalo brinuo hoću li zaista dobiti dobru kavu. Najveće mi je pitanje bilo što naručiti. Odluka je pala na ledenu kavu, koja se priprema hladnim cijeđenjem čak dvadeset sati (cold brew) – rezultat je bio osvježavajući i bogat okusom, poput najfinijeg deserta u čaši.
No ovdje nije riječ samo o kavi. Roastery je prava pozornica, gdje svaki detalj doprinosi ukupnom dojmu – od akustike prostora do dizajna stolica, od plesnog ritma barista do nevjerojatnog mirisa svježe pržene kave.
Zanimljivosti koje ostavljaju dojam
Starbucks je u ovu lokaciju uložio više od 20 milijuna eura, a iza nje stoji stručni tim koji je uspio spojiti kompleksnu tehnologiju prženja kave s povijesnom arhitekturom. Zanimljivo je i to da su svi strojevi prilagođeni kako bi radili tiho, poštujući atmosferu povijesne zgrade.
Zrna kave dolaze iz svih krajeva svijeta, ali proces koji ovdje možete vidjeti podignut je na novu razinu – staklene cijevi i bakreni detalji nisu samo estetski elementi, već i funkcionalni dijelovi sustava. Na taj način, svaki posjetitelj postaje dio procesa – svjedok čarolije kave.
Starbucks Reserve Roastery u Milanu nije samo za ljubitelje kave, već za sve koji cijene arhitekturu, dizajn i iskustvo. Ovo mjesto nije samo priča o kavi – to je priča o Milanu, o tradiciji i inovaciji, o svemu onome što ovaj grad čini posebnim.
Sljedeći put kad se nađete u Milanu, svratite - nećete požaliti.
Ne, to nije rimski Koloseum: Činjenice koje možda niste znali o Gladijatoru 2 +2