Gdje god se okrenete u Rimu, velike su šanse da ćete proći pokraj arhitektonskog blaga koje datira i 2000 godina u prošlost, a da ga i ne primijetite.

Primjerice, iako je Celij – jedan od sedam originalnih brežuljaka na kojem je osnovan glavni grad Italije – prepun zanimljivih spomenika te idealno mjesto za šetnju i odmor od užurbane svakodnevice, ne posjećuju ga mnogi.

Slika nije dostupna Putovanja Boemski dio Rima koji morate posjetiti, u kojem se nalazi i restoran u kojem vas konobari vrijeđaju u lice

Imate li viška vremena, svakako se isplati popeti i na brdo gdje se nalaze vrtovi vile Celimontana, ali i Luk Dolabelle i Silana (L'Arco di Dolabella e Silano), koji je izgrađen 10. godine nakon Krista, a o čemu svjedoči i izblijedjeli natpis na građevini.

Sedreni luk danas je visok 4,5 metara, a nalazi se u ulici Via di San Paolo della Croce. Ime je dobio prema rimskim senatorima koji su ga dali izgraditi na istom mjestu na kojem su nekoć stajala jedna od vrata Servijskog zida – drvene rimske obrambene barijere izgrađene oko Rima u četvrtom stoljeću prije Krista.

Otok If kod Marseillea u Francuskoj - 3 Zanimljivosti Europski Alcatraz: Zatvor na Mediteranu iz kojeg nikada nitko nije uspio pobjeći

Iznad luka nalaze se dvije sobice u kojima je prema legendi svoje posljednje godine života proveo Ivan iz Mathe, osnivač reda Presvetog Trojstva koji se bavio spašavanjem kršćanskih zarobljenika na kraju 12. i početkom 13. stoljeća.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju