Posjet srednjovjekovnim gradovima u Europi iskustvo je koje putnicima omogućuje ulazak u svijet bogate povijesti i očaravajućeg šarma. Gotovo svaka država na kontinentu ima dobro očuvane gradove, bilo da je riječ o visokim dvorcima, bilo o popločanim uličicama, svaki kutak ima priču koja čeka da bude otkrivena.

Ovi gradovi pružaju prozor u prošlost, nudeći uvid u srednjovjekovni život, umjetnost i kulturu. Osim toga, očuvana tradicija, domaća kuhinja i živopisni festivali uranjaju posjetitelje u zadivljujuću atmosferu.

Istraživanje omogućuje dublje razumijevanje europske baštine i pruža doista nezaboravno i impresivno iskustvo putovanja. Ova mjesta još uvijek djeluju srednjovjekovno, ali mame moderne putnike. Da ne bismo u prvi plan stavili Prag, Tallinn ili Dubrovnik... evo priče o nekim poznatima, ali možda manje eksponiram srednjovjekovnim gradovima starog kontinenta…

Mdina, Malta

Malta je mediteranski dragulj, ujedno i dom nekoliko mjesta Svjetske baštine UNESCO-a, među kojima je i grad Mdina. Nazvan "Tihi grad", svojom očaravajućom atmosferom prenosi posjetitelje u prošla vremena. Grad impresionira posjetitelje svojim impozantnim gradskim vratima i zapanjujućom srednjovjekovnom arhitekturom. Veličanstvene palače, poput Palazzo Falson i impresivna katedrala sv. Pavla, stoje kao ostaci njegove srednjovjekovne slave. Istraživanje dobro očuvanihulica i doživljaj mirnog ambijenta omogućuje posjetiteljima da urone u bogatu baštinu koja prožima svaki kutak Mdine.

Mdina Mdina (Foto: Getty Images)

Toledo, Španjolska

Kada posjećujete Madrid, isplati se planirati barem jednodnevni izlet u Toledo. Grad prikazuje zadivljujuću srednjovjekovnu stranu koja posjetitelje prenosi u neko drugo vrijeme. Poznat kao "Grad triju kultura", bogata povijest Toleda ogleda se u njegovoj dobro očuvanoj srednjovjekovnoj arhitekturi. Putnici mogu provesti dan istražujući ulice nalik na labirinte, prepune drevnih crkava, sinagoga i džamija. Turisti se mogu diviti srednjovjekovnim gradskim zidinama, čudesnoj katedrali, lutati kroz Židovsku četvrt i istraživati tvrđavu Alcazar.

Carcassonne, Francuska

Francuska je zanimljiva destinacija za ljubitelje povijesti, a ti bi putnici trebali uključiti Carcassonne u svoj plan putovanja. Utvrđeni grad, UNESCO-ova svjetska baština, izvanredan je primjer srednjovjekovne arhitekture. Njegovi impresivni dvostruki zidovi, kule i pokretni mostovi odvode posjetitelje u prošla vremena. Istraživati se do u nedogled mogu drevni bedemi, šarmantni trgovi i slikovita dvorišta. Veličanstveni Chateau Comtal, srednjovjekovni dvorac u gradu, dodaje dodatnu privlačnost. Carcassonne nudi zaista impresivno putovanje u srednjovjekovnu prošlost sa svojim dobro očuvanim građevinama, povijesnim značajem i očaravajućim ambijentom. Dodatno, ljubitelji društvenih igara će ga sigurno voljeti i zato što je dao ime jednoj kultnoj igri.

Carcassonne Carcassonne (Foto: Getty Images)

York, Engleska

Možda nije rangiran kao jedan od najstarijih gradova u zemlji, ali jedno je od najzanimljivijih mjesta za posjetu, budući da se može pohvaliti impresivnim ostacima svoje srednjovjekovne prošlosti. Visoka gotička katedrala u Yorku dominira gradom, dok se sa srednjovjekovnih gradskih zidina pruža panoramski pogled. Srednjovjekovni Cliffordov toranj i dobro očuvana dvorana Merchant Adventurers svjedoci su bogate baštine Yorka. Sa svojim srednjovjekovnim šarmom, živopisnim festivalima i povijesnim znamenitostima, grad nudi zaista impresivno putovanje u srednjovjekovnu Englesku.

Siena, Italija

Ovaj grad ima dobro očuvanu srednjovjekovnu stranu koja se može pronaći unutar povijesne gradske jezgre, a ujedno je i na popisu UNESCO-ove Svjetske baštine. Središnji dio Siene čini veličanstveni Piazza del Campo, srednjovjekovni trg poznat po nekadašnjem održavanju konjskih utrka Palio. Dojmljiva katedrala u Sieni, ukrašena složenim skulpturama i freskama, prikazuje srednjovjekovnu vjersku baštinu grada. Sa svojim sjajem, živahnom kulturnom scenom i bezvremenskim tradicijama, Siena nudi nezaboravan pogled u talijansku prošlost, dok nudi mnoštvo modernih stvari.

Orvieto: Drevni grad ispod kojeg se skriva mreža nevjerojatnih špilja i tunela Orvieto - 1 Orvieto - 2 Orvieto - 3 +1 Orvieto - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju