Znanstveni institut u ruskom gradu Novosibirsk je 2013. godine svečano otkrio veliki spomenik – mišu. Zdanje prikazuje malu životinjicu s naočalama za čitanje kako „hekla“ nešto što izgleda kao DNA.

Izgleda da su Rusi odlučili odati počast laboratorijskim miševima koji su dali svoje živote za razvoj znanosti i lijekova bez kojih danas ne bismo bili tu gdje jesmo. A ipak, tako maleni i obični, nikad nisu dobili „priznanje“ za svoj doprinos.

Stoga je ovo bio simboličan pokušaj ispravljanja nepravde i svojevrsna zahvala, osmišljena povodom 55. godišnjice osnivanja Instituta za citologiju i genetiku.

Kipar koji je izradio kip miša objasnio je kako je ovo mješavina laboratorijskog miša i znanstvenika koji bez njega ne bi mogao.

Podsjetimo, miševi su pomogli znanstvenicima u brojnim istraživanjima i otkrićima. Zahvaljujući svojoj „praktičnosti“ i genetskoj sličnosti s ljudima, brzom razmnožavanju tj. mogućnosti da se u kratkom roku proučava više generacija – miševi su bili najbolji prijatelji znanstvenika.

Barem je tako bilo prije. Danas se sve češće govori o problemima vezanim uz istraživanja i testiranjima na životinjama. Stoga ni ovaj spomenik ne veliča nepotrebnu praksu, već kako kažu - slavi životinjski doprinos u svijetu znanosti.

Slični spomenici podignuti su diljem Rusije, tj. bivšeg Sovjetskog Saveza.

U gradu Sukhumi je još 1977. godine otkriven spomenik majmunima jer su korišteni za treniranje za let u svemir. Bjelorusi su podigli spomenik psu ispred Medicinskog sveučilišta kao zahvalu životinjama koje su pridonijele razvoju znanosti. Jedan takav pas je i slavni Pavlovljev pas kojeg ćete pronaći ovjekovječenog u bronci u Sankt Petersburgu. Priznanje je dobila i Lajka, koja je 1957. godine otišla u svemir.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju