Špilje Waipu na novozelandskom Sjevernom otoku, otprilike na tri sata vožnje od Aucklanda, izvrsna su alternativa za avanturiste kojima su čuvene špilje Waitomo Glowworm previše turističke – a i poprilično skupe (cijena je oko 220 kuna po osobi). Waipu se istražuju „na divljaka“, što znači da se ne naplaćuje ulaz, vodiča nema, a posjetitelji su sami odgovorni za vlastitu sigurnost.

Stoga se ne preporučuje ići na solo izlet jer je tlo sklisko i mokro, mjestimično ima dosta blata, a voda se na nekim dijelovima popne do visine struka. U zavučene i uske dijelove idu samo speleolozi. Kaciga, svjetiljka i dobre cipele neophodna su oprema za istraživanje.

Već prva prostorija špilje izaziva strahopoštovanje. Stalaktiti i stalagmiti, životinjske kosti i fosili beskičmenjaka koji se skrivaju u mraku prizori su koji se ne zaboravljaju, ali svjetlosni show čeka dalje, nakon što prođete drugu i treću prostoriju i uđete duboko u unutrašnjost. Tamo je čitava galaksija svjetlucavih crvića koji vise sa stropa i čine nestvaran prizor. Arachnocampa luminosa endemska je vrsta sićušnih muha koje imaju bioluminiscentne ličinke, a naći se mogu samo na Novom Zelandu.

Na svjetlu ličinke nisu osobito atraktivne. Svaka, dugačka tek nekoliko centimetara, visi na stijenama u prozirnoj sluzavoj visećoj mreži, tvoreći šumu ljepljivih svilenih niti u tami. No kad se ugase svjetla, ličinke se transformiraju, a stijena pretvara u zvjezdani svod. U mraku se vide tek plavičasta svjetla varalice, koja podmuklo uvlače insekte u svoju zamku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju