Skidamo šešir bećarcima, rakiji i fišu, ali Slavonija može ponuditi puno, puno više, razmišljam dok se vraćamo iz Slavonskog Broda, s još friškim uspomenama na toliko aktivnosti koje su stale u nepuna dva dana. Na poziv Turističke zajednice Brodsko-posavske županije ekipica iz Zagreba krenula je u istraživanje gradova i prirode, povijesti i gastronomije, a kući smo se vratili s obećanjem da ćemo se vratiti.

No krenimo redom. O raju za ljubitelje konja i aviona, ranču Ramarin, na kojem možete jahati, biciklirati, ljenčariti ili se vinuti nebu pod oblake, već smo pisali ovdje, a nakon prijepodneva ispunjenog panoramskim letom, druženja s konjima i psima krenuli smo prema Slavonskom Brodu po dozu kulture i povijesti da zaokružimo dan. 

Pogodili smo tajming i kejom uz Savu šetali u zalazak sunca, što je i pravo vrijeme da se nađete na šetalištu koje se proteže od ušća rijeke Mrsunje do franjevačkog samostana. Nešto dalje niz savski nasip je i omiljena ruta brodskih rekreativaca. Naziv joj je Splavarska ulica zbog ukrašenih splavova na kojima Brođani ljeti traže predah od jakog sunca.  

Ramarin - 6 Ramarin - 6 (Foto: @bikademy)

Najljepši trg 

Jeste li znali da se u gradu na Savi nalazi jedan od najljepših glavnih gradskih trgova u Lijepoj Našoj? Mnogi ne znaju, ali Korzo ponosno nosi lentu mistera, odnosno nagradu Zelenog cvijeta turizma u kategoriji najljepših gradskih trgova. Njegovo ime nije tek tako Trg Ivane Brlić-Mažuranić. Iako se rodila u Ogulinu, jedna od naših najcjenjenijih književnica voljela je Brod i ondje je provela većinu svojeg života. Hlapić, Gita, Kosjenka i Malik Tintilinić iz Ivanine mašte zaživjeli su upravo u Slavonskom Brodu, gdje su nastale Priče iz davnine i Čudnovate zgode šegrta Hlapića.

Na ulicama i trgovima grada i dalje živi uspomena na spisateljicu koju zovu hrvatskim Andersenom ili hrvatskim Tolkienom. Manifestacija U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić rasplamsava dječju kreativnost iz godine u godinu, svakog travnja – u rođendanskom mjesecu slavne književnice. Prva manifestacija održala se još 1970. godine na poticaj Ivanine kćeri Nedjeljke Mohaček, a danas se program održava na lokacijama kao što su nedavno obnovljena Kuća Brlić, Kazališno-koncertna dvorana Ivane Brlić-Mažuranić i Tvrđava Brod. Kako bi sačuvao kuću počasne građanke, Grad ju je otkupio i obnovio te otvorio za posjetitelje kao Interpretacijski centar Ivane Brlić-Mažuranić.

Uz Slavonski Brod veže se još jedan velikan hrvatske književnosti. U selu Rastušju nadomak grada rođen je Dragutin Tadijanović. Memorijalnu zbirku velikog pjesnika pronaći ćete u blizini Korza; Spomen-dom Dragutina Tadijanovića nalazi se u prizemlju palače Horvat, gdje su izložene brojne memorabilije, bogata arhiva, rukopisi, skulpture, fotografije i drugi vrijedni predmeti. A ako volite knjige i planine, možete krenuti i u avanturu nazvanu Od Ivane do Tadije, za koju će vam trebati četiri-pet sati hodanja.

Planinarska staza proteže se istočnim dijelom Dilj-gore i za nju ne trebate biti u treningu života, pa možda čak ni u formi, jer ćete na putu naići na tek nekoliko manjih uspona. No vratimo se s Dilja natrag u grad. Nedaleko od Ivanine kuće, na Korzu pronaći ćete i njezinu skulpturu. A krenete li malo dalje u šetnju, stići ćete do moćne Brodske Tvrđave ili Festunga. Jedinstveni primjerak fortifikacijske arhitekture niknuo je u 18. stoljeću, a zadatak mu je bio zaustaviti Osmanlije od prodora u Habsburšku Monarhiju.

Izlet u Slavoniju - 13 Izlet u Slavoniju - 13 (Foto: Bikademy)

Na pivo i burgere 

Mi nismo zavirili u hodnike i muzeje i galeriju jer smo se žurili dalje, ali obećali smo vratiti se prvom prilikom.

Čekalo nas je predavanje o pivu Pivaj s Ribom, u omiljenom Pipa baru, gdje nam je pivski sommelier Ribafish otkrivao sve što smo oduvijek htjeli znati (ali se nismo usudili pitati) na primjeru zanatskih piva iz Brodsko-posavske županije koja potpisuju Funky Brewery i Bošnjak Beer&Gin. Brodska craft oaza Funky Pipa Bar odlična je početna točka za istraživanje lagera, soura, APA, IPA i drugih stilova, a ovisno o večeri možete naići i na dobru svirku. A kad ste već na terasi, možete isprobati i burgere u Hedonistu, koji radi od ponedjeljka do subote do deset sati navečer.

Slijedite li put dima i mirise pečenog mesa, doći ćete do vjerojatno najboljih burgera u Brodu. Vjerojatno, jer druge nismo probali, ali ovi su nam baš fino sjeli. Sočno meso puno okusa i fini šmek po dimu ponekad je sve što treba za sreću. Na jelovniku ćete pronaći Surf ‘n’ Turf (idealan za one koji bi petkom jeli burger, a red je jesti ribu 😊) - riječ je o spoju simentalke odležane 28 dana, umaka od ricotte, usoljenih inćuna i dimljene skuše. Tom burgeru ne fali soli pa ako inače izbjegavate soljenku, mogao bi vam biti pinkicu preslan. Žeđ, doduše, uvijek možete gasiti pivom koje je nadohvat ruke.

Od zanimljivijih jela na meniju pronaći ćete i burger od bakalara, pulled pork sendvič na slavonski od dimljene crne slavonske svinje – kao i Wangus premium burger. Radi se o mesu od posebno križane sorte Wangus (Wagyu i Black Angus govedo) koje je odležavalo 48 dana da bi se našlo u društvu majoneze od goveđe koštane srži s Wagyu masti, brioša, sira i povrća. Jedan od hitova je Hedonist burger s mesom hrvatske simentalke odležanim 28 dana.

Ideja vlasnika Hedonista, chefa Blaža Šokića i supruge Anje bila je otvoriti lokal za guštanje u uličnoj hrani od vrhunskih namirnica, a to im je i pošlo za rukom. Vlasnici su nam ispričali da sve što mogu pripremaju sami: od peciva do umaka, a kad je riječ o mesu i ribi, biraju samo najkvalitetnije komade. Cijene slijede kvalitetu pa ćete burgere platiti od 7,5 do 13,50 eura, a sendviči su od 4,50 do 10,50 eura.

Izlet u Slavoniju - 2 Izlet u Slavoniju - 2 (Foto: Bikademy)

Slavonski doručak 

Nakon modernog street fooda, sutradan smo se odlučili vratit tradiciji i otišli na doručak u Uno, brodsku instituciju domaće hrane koja je svoja vrata gladnim gostima otvorila još krajem osamdesetih. A duh povijesti vidi se u svakom centimetru tog mjesta ispunjenog starim predmetima, čiji namještaj, šivaće mašine, bicikli i drugi detalji iz nekih prošlih vremena čine pravi mali etnografski muzej – u kojem se dobro jede. Smjestili smo se u ljetni vrt, gdje su stol popunile divote, od kojih dobar dio dolazi s njihova gospodarstva, a dio iz kuhinje, od nule.

Za dobro jutro ondje su se našli domaći kruh, šunka i kulen, pa sir i vrhnje, tvrdi sir, pečene kobasice s jajima, palentom… ma nema čega nije bilo – kao u onoj dobroj staroj Balaševićevoj Al' se nekad dobro jelo. Dođete li u vrijeme ručka, u restoranu Uno preporučuju guštanje u juhi od buče ili mesnoj s domaćim rezancima, jelima od autohtonog hrvatskog goveda podolca, pijevcu ispod peke, kiselom zelju s domaćim buncekom i kobasicama, telećoj mliječnoj četvrti ispod peke, janjetini na lešo, roštilju pripremljenom na drvenom ugljenu, kao i domaćim kroketima, njokima, trgancima, ajvaru, pašteti od graha…

Đir do Petnje 

Da dođemo sebi nakon doručka koji će nas držati sitima još nekoliko dana, krenuli smo u prirodu do Petnje, savršenog mjesta za izlet, svega nekoliko kilometara od Slavonskoga Broda. Mjesto za šetnju, piknik, ribolov i kupanje jedno je od omiljenih izletišta Slavonaca. Jezero Petnja nosi nadimak "planinsko oko" zbog plavetnila vode u kojem se ogleda nebo i šumsko zelenilo. Oko jezera vode staze, a u čistoj vodi neumorno pliva 20 vrsta riba, pa ne čudi što Petnja privlači ribiče tijekom cijele godine.

U blizini su i manje špilje, kao i paleontološki spomenik prirode – Pljuskara, vrijedno nalazište fosila. Pronaći ćete je ispod Vidova brda s tri kanjona i četiri grebena. Na dvadesetak kilometara od Slavonskog Broda, u općini Bukovlje smjestile su se čiste i bistre Ljeskove vode s osam izvora. Umjetno jezero, s branom visokom 10 metara, sa svih je strana okruženo gustom šumom. Osim za kupanje, jezero se tijekom godine koristi i za ribolov, dok su travnati tereni uz jezero idealno mjesto za sportske aktivnosti. U blizini jezera nalazi se i najviši vrh Dilj-gore zvan Čardak.

Izlet u Slavoniju - 14 Izlet u Slavoniju - 14 (Foto: Bikademy)

Adrenalinska šuma 

Nismo se uhvatili ribičkog štapa niti bacili u Petnju jer smo odlučili  podići adrenalin na stijeni za penjanje, ziplineu i poligonu. Adrenalinska šuma Bebrina privlači klince, ali i odrasli se tamo dobro zabavljaju (živi smo dokaz). Sastoji se od adrenalinskog parka na dva nivoa, 3 i 6 metara visine, a u Adrenalinskoj šumi pronaći ćete i stijenu za penjanje od deset metara s tri trase. Zipline ima 243 metra i kreće s 12 metara visine koja se lagano spušta na tri metra, a složen je tako da je prvi dio sporiji. I dok su se neki od nas pentrali na stijeni, drugi su ispitivali motoričke vještine i ravnotežu prikvačeni na sajlu loveći se ukoštac s izazovima balansiranja po visećim mostovima i ljuljačkama te hodanja u mreži. Taman smo se umorili, nasmijali i zabavili pa i zaboravili obećanje da nećemo više nikada ništa pojesti nakon slavonskog doručka i krenuli put fiša.

Vrhunski fiš 

Pitate li lokalce koje je najbolje mjesto za fiš u okolici Slavonskog Broda, ako ne i šire, mnogi će vam reći da krenete prema Brodskom Stupniku i Ribarskoj kući. Riblji paprikaš s tijestom, čobanac i gulaš neki su od njihovih omiljenih jela, a cijene im se kreću od šest do osam eura, dok ćete grah varivo platit tek tri eura. No osim na fiš u Ribarsku kuću ide se i na druga jela od svježe, vrhunski pripremljene riječne ribe: smuđ, som, šaran i pastrva zvijezde su jelovnika, a pripremaju se na razne načine, od prženja do pečenja na roštilju.

Oduševio nas je taman pikantan fiš, pun okusa i slasti, a za preporuku je i dimljeni šaran s roštilja. Gosti vole naručiti i dimljenog šarana u umaku od vrhnja koji se poslužuje s tjesteninom. Na pitanje koja je tajna dobrog fiša, u Ribarskoj kući kažu da je stvar u svježoj ribi i dobroj paprici. O tome kako su ondje itekako pogodili formulu slasti, sugerira i podatak da prodaju 50 do 100 litara čobanca na dan.

Siti, sretni i puni energije koja će nas držati tijekom radnog tjedna, pitali smo se kako je moguće da Slavonija nije puna domaćih i stranih turista. Predivna priroda i najrazličitiji sadržaji, prijateljske cijene i duše od domaćina neki su od razloga zbog kojih joj nema ravne…

Dodatnu inspiraciju za najljepša putovanja potražite i na Instagramu Punkufera i krenite u #PUTolovine. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju