Pamtimo još davne dane kada je zrak između Brada Pitta i Angeline Jolie prodavan za nekoliko stotina dolara. Pamtimo i sve neobične naplate svega i svačeg, a prilično nam je neobično zazvučala i priča s portala timeout.com, kako jedan barcelonski dućan naplaćuje samo razgledavanje dućana. 

"Razgledavanje dućana - 5 € po osobi, hvala", Tako piše na natpisu na ulazu u Queviures Murria, povijesni dućan koji prodaje delikatese u Barceloni, te posluje gotovo 130 godina (otvoren 1898. godine).

Da, dobro ste pročitali: vlasnicima je dosta turista koji ulaze i onda izlaze van bez ikakve kupnje. Ipak, ako se pitate kako to izgleda u praksi, dućan još nikom nije naplatio razgledavanje.

Prema poslovođi Toniju Merionu, ovdje nije namjera zapravo naplatiti radoznalim promatračima, već spriječiti turiste ometanje rada i poslovanje dućana. Merion objašnjava da je znak isprva postavljen kao šala, ali se pokazao prilično učinkovitim u poticanju prodaje, pa je ostao. Sada, kada posjetitelji dođu fotografirati trgovinu, često na kraju i kupe nekoliko proizvoda.

Osim što nešto potroše, mnogi posjetitelji također pokazuju bolje manire - nešto što su vlasnici smatrali da se ne događa dok su turisti šetali trgovinom i slikali sve oko sebe. Ova „neuništiva“ trgovina popularna je atrakcija u gradu zbog svojih nostalgičnih reklama iz 1920-ih i modernističkog šarma.

Masovni turizam postaje sve veći problem u Barceloni, a ovo nije prvi put da iz grada, bilo da je riječ na gradskoj, bilo na privatnoj razini, poduzimaju mjere protiv onog što smatraju nepoželjnim ponašanjem.

Tako je prošle godine Barcelona zabranila pušenje na svim gradskim plažama, uvodeći kaznu od 30 eura za svakoga tko bude uhvaćen u tome. Grad definitivno pokušava uskladiti rastući broj turista s održavanjem grada čistim i pogodnim za život, a hoće li u tome uspjeti, pokazat će vrijeme.

Nevjerojatne špilje koje "turisti" posjećuju duže od 40 tisuća godina Nerja - 4 Nerja - 3 Nerja - 1 +0 Nerja - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju