Grad često nije samo ono što vidimo golim okom - ono što ostaje skriveno može nam ispričati mnogo više o njegovoj prošlosti i pružiti uvid u događaje koji su je odredili. Pula je jedan od njih - smještena na brežuljcima, ispod kojih se skriva čitava mreža podzemnih tunela.

Većina njih je dugo vremena bila zatvorena i nedostupna javnosti, no danas zahvaljujući vrijednom projektu možete zaviriti u grad ispod grada.

Tunele i rovove su počeli graditi Austrijanci za vrijeme Prvog svjetskog rata, a ostatak (tj. najveći dio) su nastavili Talijani uoči Drugog svjetskog rata. Ova skloništa trebala su štitili stanovnike Pule od zračnih napada.

Koliko je kompleks bio prostran, potvrđuje podatak da je u tunele moglo stati skoro 50 000 ljudi (gotovo cijeli tadašnji grad). Pritom je Mletačka utvrda (Kaštel) poslužila kao skladište za oružje, ali i kaznionica te stražarnica.

Danas, u mirnija vremena, tuneli više ne služe za zaštitu stanovnika – osim možda od visokih ljetnih temperatura. Unutra nije previše hladno, ali ipak ponesite i duge rukave jer temperatura varira od 14 do 19 stupnjeva. Obnovljeni i otvoreni za javnost, sada su turistička atrakcija usred, tj. ispod grada.

Skrivaju se pod Kaštelom i pod nazivom Zerostrasse. Njihovi prolazi vode posjetioce do središnje dvorane („Ovalnog ureda“) u kojoj se račvaju tuneli visoki oko 2,5 i široki od 3 do 6 metara. Prostori se povremeno koriste za održavanje kulturnih manifestacija.

U tunel se može ući sa četiri ulaza smještena pri padinama brežuljaka na kojem se nalazi Kaštel. Centar za posjetioce nalazi se na adresi Carrarina 3a, a ulaznice koštaju do 40 kuna za odrasle. Na stranicama Povijesnog i pomorskog muzeja Istre možete provjeriti radno vrijeme tunela i mapu podzemnog „grada“.

Sentonina staza i Staza božanskih izvora: Istarski raj koji povezuje stari grad Labin i obale Rapca Labin - Rabac planinarske staze - 8 Labin - Rabac planinarske staze - 7 Labin - Rabac planinarske staze - 6 +9 Labin - Rabac planinarske staze - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju