Schlossberg Slide je najviši podzemni tobogan na svijetu – struktura visoka 64 metara i duga 175 metara izgrađena je u sklopu istoimenog brda u Grazu 2017., a otvorena za javnost dvije godine kasnije.

Iako Hrvati često posjećuju drugi najveći grad u Austriji, obično to čine zbog šopinga. Obilazak turističkih atrakcija, ipak, pada u drugi plan što je prava šteta.

Schlossberg Slide je idealan izbor za ljubitelje adrenalinskih aktivnosti. Da biste se spustili niz njega potrebno vam je tek oko 40 sekundi vremena, a tijekom ove uzbudljive vožnje možete postići maksimalnu brzinu od 25 do 30 kilometara na sat.

Schlossberg Slide u Grazu Schlossberg Slide u Grazu (Foto: Shutterstock)

Mračna avantura

Na vožnju smiju ići samo osobe više od 130 centimetara koje nisu pod utjecajem alkohola ili droga.

Preporučuje se da u džepovima ne nosite sitniš i druge sitne stvari koje bi vam mogle ispasti tijekom vožnje. Držite razmak od drugih osoba koje se također spuštaju niz tobogan i ustanite odmah nakon što dođete do dna da izbjegnete eventualne sudare.

Imajte na umu da je unutrašnjost tobogana iznimno mračna, pa ako niste ljubitelj skučenih tamnih prostora, možda ovo i nije dobra ideja za vas.

Do brda Schlossberg možete i uspinjačom Do brda Schlossberg možete i uspinjačom (Foto: Shutterstock)

Vožnja od 40 sekundi

Da biste se uspješno spustili od vrha do dna potrebna vam je klizna prostirka – u nju valja leći sa stopalima usmjerenima prema naprijed. S obje ruke čvrsto primite remen klizne prostirke, a laktove držite uz tijelo.

Prepustite se brzini – nemojte kočiti i ne pokušavajte se zaustaviti.
Ova adrenalinska vožnja od 40 sekundi koštat će vas 6 eura.

Schlossberg togoban nalazi se tik do kafića Aiola do kojeg možete prošetati, brzinski stići uz pomoć Schlossberg lifta koji se plaća 2 eura po osobi i smjeru, a na brdo se možete dovesti i uspinjačom za koju se ulaznica plaća 3 eura.

Kako to izgleda kad se spuštate Schlossberg Slideom, otkrijte u YouTube videu Renea Mikschea.

Čitatelji uglednog Guardiana i Zagreb stavili na listu: Najbolji "neopjevani" gradovi za kratki odmor Alcazar de los reyes Cristianos, Cordoba - 6 Bremen - 3 City break - 1 +0 City break - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju