Lažni policajci
Uz lažne policajce, koje preplašite traženjem njihove značke, ovo u nekim zemljama rade i pravi policajci. Uporno pregledavaju vašu putovnicu kako bi pronašli nekakvu grešku s vašom vizom. Kad vam je i pronađu, ili ne pronađu, nude vam da platite kaznu u kešu, direktno njima i sve će biti u redu. Ako ostanete pribrani i ponudite da taj problem riješite kod njih u postaji, zasigurno ćete ih uplašiti, a greške će trenutno nestati. Pazite se Latvijaca i njihove potvrde o medicinskom pregledu!

Super cijene za nakit
Puno puta se vam je znalo dogoditi da vas na ulazu u shopping centar netko nudi zlatnim, srebrnim ili dijamantnim nakitom po fenomenalnoj cijeni, koja je toliko primamljiva da biste odmah kupili nekoliko komada. Razmislite još jednom. Postoje pravi trgovci nakitom koji nikada svoju robu ne nude na ulazima shopping centara, kao i šverceri koji žive od naivaca.

Taksi
Vozači taksija će iskoristiti svaki trik samo da vam nabiju cijenu. Bilo da se radi o nekoj pristojbi koju putnik mora platiti, ili da se radi o tome da vas voze kroz razne uličice samo kako bi povećali cijenu. Oni će učiniti sve da iznos vožnje bude veći. Koristite samo licencirane taksije. A ako nema licenciranih, onda se probajte unaprijed dogovoriti za cijenu, i platiti tek kad vas dovezu na cilj. Počnite od Zagreba...

Timeshare
Šetate ulicom i zaustavi vas naočit mladić koji vam nudi grebalicu u kojoj možete osvojiti neku od vrijednih nagrada - majicu, novac ili čak putovanje. Vi ogrebete strugalicu, i gle čuda, osvojili ste vrijednu nagradu. Sve što morate učiniti je da sjednete s mladićem u auto i odvezete se do hotela po svoju nagradu. Ako vam do ovdje još nije zasmrdilo onda morate provjeriti svoja osjetila. Jer sigurno ništa niste osvojili. Na kraju će vas odvesti u hotel, zatvoriti u sobu s drugim turistima i održati vam prezentaciju o timehsare apartmanima. Još ćete na kraju biti prisiljeni kupiti jedan.

Restoran je zatvoren
Zasigurno ste se našli u situaciji kad ste sjeli u taksi i rekli vozaču da vas odvede u željeni restoran na večeru. Unatoč tome što ste vi prije nekoliko dana napravili rezervaciju, vozač vas uvjerava da taj restoran ne radi. Naravno da će vam pokušati prodati svakojake priče jer dobivaju proviziju po dovedenom gostu. Ne dajte se smesti i inzistirajte na tome da vas odvede u točno određeni restoran.

Prijevara skuterima
Uvijek vam je bila želja iznajmiti skuter i voziti se po prirodi i uživati u njenim ljepotama, kad se najednom iznajmljeni skuter - iznenada pokvari. Nazovete iznajmljivača koji ljubazno dođe po vas i motor i odvede vas do servisera. Serviser uredno nabije cijenu, a vlasnik skutera inzistira da vi platite štetu. Druga mogućnost. Iznajmili ste skuter, ostavili svoju putovnicu kod iznajmljivača i dobili ste jedan primjerak ključa, a iznajmljivač je sebi ostavio drugi. Vi odlutate, zaključate skuter i odlučite se odmoriti na predivnoj plaži. Nakon povratka s plaže vidite da vam je skuter ukraden. Hoće to... Inzistirajte na tome da vam daju sve ključeve, i uvijek imajte sa sobom kopiju putovnice kako biste izbjegli neugodnosti.

Prijevare u klubu
Prilazi vam lijepa djevojka i uz razgovor ju pozovete na piće. Uredno sjedate za stol i svatko naručuje za sebe. Razgovor teče i teče, a isto tako i pića. Na kraju ostajete sami s povećim računom koji naravno morate sami platiti. Uvijek imajte na umu da većina ovih djevojaka radi za barove i klubove i masno su plaćene za to da vas natjeraju da im kupite skupa pića. Već puno puta viđena priča kod nas.

Hotelske prijevare
Prvo i osnovno - hotel se plaća na odlasku, kako ne biste unaprijed platili sobu koja na slikama izgleda fenomenalno, a unutra je čisti užas. Standardi se moraju poštivati, a pravila bi trebala vrijediti za sve jednako. No, često hotel s četiri zvjezdice u Njemačkoj nije isto kao i hotel s četiri zvjezdice u Bangkoku, tako da se spremite na nešto manje luksuza.

Mjenjačnica na cesti
Frajer na sred glavnog trga mijenja 20% povoljnije nego mjenjačnica? Ljudi, ne. To se ne radi, osim možda u banjoj Luci, tamo je to skroz normalno...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju